Rate platite cu sute de lei mai mult! Analistii trag un semnal de alarma! Multi romani care au credite sunt afectati de cresterea indicelui ROBOR

Trebuie sa stii0
Loading...

ROBOR este indicele in functie de care se calculeaza ratele bancare a milioane de romani, iar acum a atins cel mai mare nivel din ultimii 3 ani: 2,28%.

Un indice atat de crescut nu a mai fost inregistrat din toamna anului 2014, iar analistii avertizeaza ca va continua sa creasca pana la 3% pana la sfarsitul anului, ceea ce inseamna rate mult mai mari in fiecare luna.

Un exemplu foarte simplu este dat de o persoana care a fost afectata direct de aceasta crestere: “Dobanzile ne cam dau de cap in aceste zile, si asta pentru ca sunt in crestere. De ce se intampla asta? Pentru ca indicatorul ROBOR a tot crescut. Haideti sa va dau un exemplu: la un credit de 270 mii de lei – inseamna cam 60 de mii euro, o locuinta mica in Capitala – anul trecut rata mea era de putin peste 1100 lei. Deja luna aceasta, aprilie 2018, am depasit 1300 lei. Sunt mai bine de 200 lei.”

De aceasta schimbare sunt afectati toti romanii care s-au imprumutat la banci pentru a-si achizitiona o locuinta, dar si cei care au luat credite pentru nevoi personale.

Principalul factor care a dus cresterea indicelui ROBOR este inflatia. Analistii economici atrag atentia ca toate scumpirile influenteaza cresterea acestuia. “Stim ca avem o inflatie mare in acest moment si automat acest ROBOR se duce catre inflatie. Il vedem in continuare in crestere. Inca nu are o valoare suficient de mare sa ne sperie, dar directia e clara. Cresterea e constanta“, spune Dragos Nichifor, consultant fiscal.

Desi ministrul Finantelor spune ca nu sunt motive de ingrijorare si ca inflatia nu va mai creste, acesta este contrazis de analisti: “Ministrul, sigur, nu are niciun fel de ingrijorare, dar noi care ne uitam la productie si vedem productia locala cum arata si vedem deficitul extern nu putem decat sa constatam ca da, ati ridicat consumul la un nivel mare, artificial mai ridicat, consum pe care nu il ajutati cu o productie din intern”.

133
Loading...

Leave a Comment