Job din Romania platit cu 5000 de euro net, dar nu exista oameni care sa ocupe acest post: “Avem o problema mare cu forta de munca si succesiunea “

May 31, 2018 Trebuie sa stii0

Job de pana la 5.000 euro lunar, dar nimeni nu este interesat. Terenul agricol din Romania este exploatat in proportie de 50% de fermieri, un numar de aproximativ 3.000 de oameni care detin cate 1.000 de hectare de pamant in arenda. 

Mai mult de jumatate dintre cei 3.000 de fermieri in 10 ani vor iesi la pensie si nu se gasesc persoane care sa le ia locul. “Jumatate din terenul agricol din Romania, circa 4 milioane de hectare, este ex­ploatat de 3.000 de fermieri care detin fie­care peste 1.000 de hectare in arenda, iar peste 50% dintre ei sunt persoane de peste 55 de ani, agricultura locala avand o mare pro­blema de succesiune, pe langa fragmen­ta­rea masiva a terenurilor”, a spus pentru ZF Florin Constantin, fondatorul firmei de recrutare de specialisti in agrobusiness Agxecutive.

Tot Florin Constantin a dat exemplul unu sef de sector mecanizare din Calarasi, care gestioneaza un parc de tractoare si are un salariu de 2.000 de euro net. Chiar si pentru acest salariu in Romania nu se gasesc usor persoane care sa isi doreasca sa lucreze. “Se cauta oameni pe zona de mecanizare, dar si oameni de vanzari pe inputuri (seminte si produse pentru protectia plantelor). E un mare necesar de expertiza, de mentenanta, pe tot lantul de productie.”

Si abatoarele au mare nevoie de personal, iar salariul este decent – 3.000 de lei, insa nu se gasesc solutii pe plan local pentru ocuparea locurilor, asa ca patronii prefera sa aduca straini sa lucreze.

La fel de cautati sunt si muncitorii pe zona mecanizare si managerii de ferma, in ideea in care un inginer agronom primeste un salariu cuprins intre 4-5.000 de euro net pe luna. Lipsa unui management competent in cadrul unei ferme ii poate aduce pagube insemnate, asa ca au nevoie de administratori care sa organizeze zona financiara, sa analizeze inputurile si marjele de profit.

2,894
Loading...

Leave a Comment