Reclama

Șarlota, singurul sat rotund din Romania, bijuteria de care foarte putina lume stie

July 6, 2018 Trebuie sa stii0

Șarlota sau Charlottenburg, este singurul sat rotund din Romania. O bijuterie total neexploatata ca multe alte locuri minunate din tara noastra. Este un sat micut, cu numai 125 de locuitori din Banat, vestul tarii.

Situat in judetul Timis, satul este ascuns intre dealuri. Este un loc deosebit de pitoresc, care din fericire datorita retelelelor de socializare a inceput sa fie cunoscut si binentele din ce in ce mai vizitat.

Sarlota aoartine comunei Bogata si se afla intre Timisoara si Arad intr-o regiune de deal, Satul are o istorie extrem de interesanta. Satul a fost nfiintat in anul 1771, in timpul celui de-al 2 val de colonizari germare, perioada in care in fruntea Imperiului Habsburgic se afla Maria Tereza. Cu cateva zeci de ani inainte in anul 1718, Imperiul Otoman pierduse Banatul in favoarea Imperiului Habsburgic, iar pentru a-si intari stapanirea in zona, austriecii au colonizat in aceasta regiune emigranti germani, in 3 perioade numite “convoaile Svabilor”

Satul Sarlota a fost initial intemeiat cu doar 32 de familii venite din spatiul german.

Constructia satului a fost condusa de Carl Samuel Neumann Edler von Bucholt, functionar la oficiul din Lipova. Localitatea a fost construita in plan circular avand un diametru de 210 metri.

Reclama

In mijlocul satului se afla o fantana acoperita. Fantana este inconjurata de o plantatie de duzi perfect rotunda. In jurul acestei plantatii este o piata rotunda fara copaci, iar in jurul acestei piete se afla un nou rand de duzi. In Spatele pomilor incep casele care si ele sunt dispuse in cerc. Fiecare cara are o curte larga, iar in spatele casei se mai afla o gradina continuata cu cate o vie. Nicio casa nu este mai inalta ca alta si toate sunt la aceeasi distanta una de cealalta.

O poveste locala spune ca in timpul Primului Razboi Mondial, un avion a aterizat pe un camp din apropierea satului. pilotul german a fost atras de forma circulara a satului si a aterizat doar pentru a-i cunoaste pe oameni si a-i felicita de frumusetea locului pe care l-au construit si pe care-l gospodareau.

Charlottenburg ( Sarlota ) este singurul sat construit in forma de cerc din Banat. Din acest motiv localitatea a fost declarata monument istoric de catre Ministerul Culturii si Cultelor. In acest moment in sat traiesc mai multi romani decat etnici germani.

Iata si cateva momente importante din istoaria satului:

1875 O familie nobilara construieste in sat o biserica inchinata Sfintei Treimi

1895 Este construita gara

1896 Este construita scoala din sat. Pana la acel moment copii invatau in casa de la nr 57 unde locuia un dascal.

14 Ianuarie 1945 Mai multi barbati si femei ( 43 la numar ) au fost deportati in Rusia la munca silnica. 6 dintre ei au pierit.

1946 Are loc nationalizarea terenurilor din sat

1964 Satul este electrificat.

 

10,621

Reclama

loading...

Leave a Comment