Trebuie sa stii

Cand incepe Postul Sfintei Maria? Vezi ce traditii trebuie respectate

Postul Sfintei Maria. Postul Sfintei Maria incepe mercuri, 1 august si dureaza 2 saptamani. Crestinii ortodoxi din tara noastra intra in perioada postului Adormirii Maicii Domnului. In aceasta perioada crestinii, se pregatesc de cele 2 sarbatori foarte importanate : Schimbarea la Fata marcata pe 6 august si Adormirea Maicii Domnului pe 15 august.

Lasata secului pentru post se face in acest an pe data de 31 iulie. Adormirea Maicii Domnului este cunoscuta in popor si sub denumirea de Uspenia sau Sfanta Maria Mare. Acest post reprezinta unul dintre cele mai importante, cel care-i pregateste pe crestini  pentru cele 2 mari sarbatori. Este vorba despre Schimbarea la fata, care se sarbatoreste pe data de 6 august si de Adormirea Maicii Domnului pe 15 august .

In perioada Postului Adormirii Maicii Domnului, slujba Vecerniei, este savarsita impreuna cu cele doua Paraclise ale Fecioarei Maria ,iar in ajunul praznicului se face si Prohodul Maicii Domnului. Este un post aspru, daca luam in considerare cerintele Bisericii Ortodoxe Romane. In primele 2 saptamani se recomanda postul negru in zilele de luni, miercuri si vineri pana la ora 15:00, dupa care se consuma manacare uscata .In zilele de marti si de joi se mananca fara ulei.

In popor se respecta anumite traditii. De exemplu, in dimineata zilei de Sfanta Maria femeile mergeau la biserica si imparteau fructe, apoi la cimitir sa tamaie mormintele. In aceasta zi barbatii schimbau palaria cu caciula, iar cei care nu respectau traditia si erau vazuti purtand palarie dupa data de 15 august, erau ironizati. Este interzis sa te scalzi in apa spurcata de cerb si nu este indicat sa adormi pe prispa.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Cele mai citite stiri

To Top