De cele mai multe ori auzim, sau simțit pe propria noastră piele, că lipsa somnului nu este întocmai un factor prielnic pentru sănătatea noastră. Un studiu a fost realizat pe baza acestui aspect. Dacă este deja un obicei și nu reușești să dormi regulat și/sau suficient, atunci este posibil ca în timp să te confrunți cu problemele cardiovasculare. Acest lucru nu este tocmai bun pentru organism.

În urma cercetărilor, oamenii de știință au descoperit că dacă nu dormim destul, sănătatea nostră riscă din toate punctele de vedere.

 

Atunci când vorbim de intervenţii pentru prevenirea accidentelor vasculare şi a infarctului, ne concentrăm asupra dietelor şi sportului. Chiar şi când vorbim despre somn, tindem să ne concentrăm asupra duratei- câte ore dormim pe noapte- dar nu pe faptul că un somn neregulat şi obiceiul de a ne duce la culcare la ore diferite sau că nu dormim în fiecare noapte la fel de mult poate avea un impact asupra sănătăţii. Studiul nostru indică faptul că un somn sănătos nu înseamnă doar cantitate, ci şi variabilitate, ambele având efecte importante asupra sănătăţii inimii”, a afirmat Tianyi Huang, prin lucrarea publicată în Juranlul Colegiului American de Cardiologie.


Studiile amănunțite ale cercetătorilor

Cercetătorii au ajuns la concluzii după ce au analizat datele obținute de la 1.992 de oameni, participanți la acest proiect. Participanții au avut vârste cuprinse între 60 și 70 de ani. Aceștia nu sufereau de probleme cardiovasculare. Aceștia au fost nevoiți să poarte un monitor atașat de talie, timp de 7 zile.

Acesta le-a putut monitoriza activitatea. Totodată, îi pe ajuta cercetătorii să primească informații legate de ora la care aceștia se băgau la somn. Cercetătorii monitorizau timpul de trezire, cât și durata somnului. Întreg studiul a durat 4,9 ani. În tot acest timp, 111 participanți au început să se confrunte cu problemele cardiovasculare. Unii cu infarctul, alții cu accident vascular cerebral.