În anul 1917, societatea secolului trecut a suferit pierderi enorme din cauza unei pandemii. Este vorba de gripa spaniolă, boală care a lăsat mii și mii de familii îndurerate. Chiar și Regina Maria a fost ținută la pat de această boală.

Printre aceste familii se numără și Familia Regală a României, Regele Ferdinand și Regina Maria. Cuplul regal și-a privit singurul fiu, în vârstă de doar trei ani, cum se stinge din cauza acestei boli nemiloase. Apoi, necazurile nu au încetat să apară.

Regina Maria a suferit de gripa spaniolă

La scurt timp după această tragedie, regina mamă s-a îmbolnăvit destul de grav. Din fericire, boala nu i-a luat viața, însă a ținut-o la pat pentru o lungă perioadă de timp.


„Am fost bolnavă, foarte bolnavă, lovită brusc și pe neașteptate, pe la spate, cum s-ar spune, și am fost țintuită la pat – tocmai când lumea voia să se bucure alături de mine”, scria Alteța Sa în jurnalul personal în luna decembrie a anului 1918.

Simtomele Reginei Maria s-au înrăutățit pe zi ce trece, până când s-au ameliorat într-un final. Suverana a fost chinuită de febră și dureri de nedescris. Pe lângă acestea, ea a mai suferit de greață și insomnie, precum și de halucinații cauzate de febră.

„Zile întregi de febră chinuitoare și greață, slăbiciune, halucinații crunte și insomnia neîntreruptă, până am crezut că voi înnebuni. Deci aceasta e celebra gripă spaniolă – ei, bine, de acum știu că nu e de glumă cu ea”, a adăugat regina, în același jurnal.

Din fericire, boala nu a răpus-o pe Regina României. Aceasta a mai trăit mulți ani, bucurând inimile publicului, care o adora. Fiind o prezență atât de plăcută, orice apariție a ei era un succes.

S-a stins din viață mulți ani mai târziu, la vârsta de 62 de ani. Finalul vieții i-a fost marcat de apariția cancerului la pancreas, boală care a ucis-o lent. Nu a primit un diacnostic corect, așa că nu s-a mai putut face nimic pentru ea.

A murit la 18 Iulie 1938, înconjurată de copii și nepoți.