Cred că ați auzit de Big Bang, sau povestea nașterii Universului, cel puțin versiunea științifică. Nu!?

Teoria este foarte răspândită și larg acceptată în mediul academic deoarece relațiile sale matematice pot explica foarte precis cum anume a luat naștere Universul, în contextul în care teoriile actuale pe care este fundamentată fizica pate explica adia tinerețea și stadiul actual și viitor al Universului, nu și nașterea acestuia.

Totuși, dacă ne-am întreba ce a fost înainte de Big Bang, vom ajunge la câteva absurdități matematice deoarece teoria nu funcționează în absența unor concepte precum: timp, ori când a apărut Universul, atunci a apărut și timpul, nu numai spațiul. Pentru a rezolva această problemă, o parte din comunitatea științifică susține teoria Big Bounce, care este de fapt o teorie ciclică a lucrurilor.

 


 

Nașterea Universului-Big Bang

Cu alte cuvinte nașterea Universului nostru este pusă pe seama colapsului altuia și tot așa. Bineînțeles că o astfel de abordare are nevoie de o susținere logică. Din păcate când a apărut, această structură logică dincolo de cea matematică nu era respectată, la fel cum nici teoria Big Bangului nu le putea integra pe ambele.

Așa s-a dezvoltat o teorie numită teoria stringurilor. Ea a fost invalidată anii trecuți de o serie de experimente. Acum a apărut o altă variantă a acesteia care să respecte rigorile acelor teste. Aceasta presupune practic faptul că orice Univers este o membrană de energie care vibrează.

 

Big Bang

 

Dacă două astfel de membrane se ating ele vor da naștere unui nou Univers.  O membrană care vibrează la rândul ei și tot așa. Dacă o membrană ar fi timpul și cealaltă ar fi spațiul, atunci așa ar putea fi explicată nașterea Universului nostru.

Însă, chiar și așa, aceste afirmații rămân numai o teorie până când vor putea fi realizate experimentele necesare validării sale. Dar tehnica este departe de a putea testa existența acestor stringuri. Deoarece ele ar fi de milioane de ori mai mici decât particulele subatomice, quarcii, din care sunt formați protonii, neutronii, electronii și celelalte particule atomice.