În perioada României Interbelice, Mița Biciclista era una dintre cele mai controversate femei ale vremii. Deosebit de frumoasă, fără să se lase restrânsă de opiniile celor din jur, a reușit să se facă cunoscută în cele mai înalte cercuri ale societății. Era printre cele mai bogate dame de companie ale acelor vremuri.

Mița Biciclista, pe numele său real Maria Mihăescu, a știut mereu ce vrea de la viață. S-a născut într-o familie săracă din localitatea Dițești, județul Prahova, însă ambiția ei a purtat-o departe.

S-a iubit cu cei mai influenți bărbați ai vremii, fiind o adevărată amantă a vremurilor. Știa pe cine să aleagă, iar după ce și-a creat un nume, a fost foarte atentă în alegerea „clientelei” sale. Îi plăceau bărbații bogați, care aveau ce să-i ofere.


De unde s-a născut numele de Mița Biciclista?

Într-un secol în care femeile încă erau obligate să respecte reguli stricte, Mița a fost cea care s-a rupt de normele societății. Niciodată nu s-a sinchisit să se supună la ceea ce oamenii din jur considerau decent. A fost printre primele femei care au avut curajul să meargă pe bicicletă, pe atunci acest lucru fiind inacceptabil. Colinda după bunul plac stăzile Bucureștiului, întorcând capetele tuturor bărbaților. Așadar, de aici și numele de „biciclista”.

„Când apărea pe Calea Victoriei, aristocraţii de la Capşa, burghezii de la Oteteleşanu şi boemii de la Kubler abandonau politica şi svartul ca să admire superbul exemplar ciclist. Bicicleta cu ghidon de argint era a unei suple şi elegante fiice a Evei, cu zulufi negri, cu pantaloni de catifea mov strânşi pe picior, cu bluza corai din care fluturau mâneci înflorate, cu ghete înalte şi cu o caschetă de mătase albă, înfăşurată în voal alb, din care răsăreau încrucişate două ace mari a la Madame Butterfly”, scria Alexandru Predescu în „Vremuri vechi bucureştene”.