Maria Tănase a avut parte în viață de tot ce a fost mai bun. Banii pe care i-a câștigat din muzică i-au oferit posibilitatea să-și cumpere orice i-a poftit inima, iar ea nu și-a refuzat niciodată vreo plăcere. De la haine haute couture, la bănuri și bijuterii, artista le avea pe toate. Mai mult, este cunoscut obiceiul ei de a-și muta reședința în mod frecvent. Pe lângă faptul că era iubitoare de lux, ea avea obiceiul de a-și lăsa mobila în urmă, pentru a putea să-și achiziționeze alta.

Cu toate astea, Maria Tănase era și o femeie foarte darnică. Nu ezita să-și facă chiar și datorii pentru a-i ajuta pe cei din jurul său. De la oameni nevoiași la soldați și studenți, inima mare a cântăreței oferea tot ce avea pentru a face un bine, împărțind cu lumea tot ce avea.

Artista era și o femeie capricioasă. Era una dintre cele mai bine plătite cântărețe, iar sălile unde concerta erau mereu pline ochi. Din cauza aceasta, ea refuza cu vehemență să cânte la nunți, botezuri și alte evenimentele. La un moment dat, i s-a oferit o sumă colosală pentru a cânta la o nuntă: 25.000 de lei, bani pe care i-a refuzat fără să clipească.

„Să n-am de pâine, şi nu cânt la nuntă”, spunea artista.

.


Maria Tănase a cântat până la ultima suflare. Ultimul an din viața ei a găsit-o mai ocupată ca niciodată. Era plecată în turneu la Hunedoara când și-a bucurat publicul pentru ultima oară cu cântecele ei. Avea probleme de respirație, așa că a fost dusă de urgență cu trenul la București. Aici medicii i-au pus diagnosticul care i-a cauzat moartea: tumoarea canceroasă de la sân se extindea şi la plămânul drept.

Cancerul s-a extins și la celălalt plămân, consumând-o încet. În data de 22 iunie 1963, o zi neagră de sâmbătă, artista și-a dat ultima suflare. Înmormântarea ei a fost una fastuoasă, cu multe flori și plânsete în urmă. Își duce somnul de veci în Cimitirul Bellu, unde a fost înmormântată în data de 25 iunie.