Ce sunt fotonii? Ele sunt particule subatomice care pot fi în același timp unde sau corpusculi. Lumina este formată din fotoni. Fotonii întunecați sunt analogul acestora din materia întunecată, fiind invizibili și deocamdată doar teoretici, nedetectați încă în laborator.

Totuși, ei ar putea fi puntea de legătură dintre materia întunecată și materia obișnuită. Se cunoaște faptul că cele două interacționează, cel puțin la nivel gravitațional. Încă nu e cunoscut ce fel de interacțiuni apar la contactul fizic dintre materie și materie întunecată.

 

Materia și antimateria se anihilează reciproc de exemplu, la contact, generând energie. Teoretic, fotonii întunecați ar trebui să prezinte un fenomen similar cu cel fotoelectric. Mai exact, aceștia ar trebui să fie absorbiți de metale și să genereze electroni în urma dezintegrării. Așadar, pentru a detecta aceste particule, oamenii de știință au creat în laborator un bazin de azot lichid în care au pus germaniu. Ei au observat cum reacționează acesta.


Azotul și rolul său

Azotul are rolul de a izola de radiații germaniul, adică nu ar permite fotonilor obișnuiți să ajungă la germaniu pentru a declanșa efectul fotoelectric obișnuit. Experimentul China Dark Matter Experiment (CDEX) a avut un eșec parțial și a fost dezvoltat într-un efort comun al mai multor universități din China, în laboratorul Jinping aflat la 2400 de metri în subsol fiind cea mai adâncă instalație de acest tip din lume.

fotonii

Fotonul întunecat, o particulă invizibilă ipotetică, este un candidat atractiv pentru materia întunecată, care ar putea fi, de asemenea, un nou mediator de interacţiune între materia întunecată şi materia normală. Studiul şi detectarea materiei întunecate poate contribui la extinderea modelului standard (SM) de fizică a particulelor şi să ne extindă cunoştinţele despre Univers”, explică Qian Yue, unul dintre cercetători.

Mici cantități de antimaterie continuă să cadă constant pe Pământ, sub formă de raze cosmice – particule energetice venite din spațiu. Aceste particule de antimaterie ating atmosfera noastră cu o rată pornind de la una pe kilometru pătrat pe secol şi ajungând la mai mult de 10000 de particule pe metru pătrat pe secundă. În plus, oamenii de ştiinţă au putut consemna şi dovezi ale producerii de antimaterie deasupra furtunilor.