Continuând depănarea de mituri și legende vă voi prezenta povestea Sfântului Patrick și a șerpilor din Irlanda, sau mai degrabă a absenței lor.

Motto:

Dacă vezi un şarpe, omoară-l. Nu desemna un comitet responsabil pentru şerpi.” -H. Ross Perot

Dacă nu știați deja, insula Irlanda este singura țară europeană și printre puținele regiuni din lume în care nu există deloc șerpi. Din păcate, creștinii români nu sunt atât de familiarizați cu legenda sfântului Patrick. El este cel care a convertit la Creștinism o parte din lumea saxonă, mai exact regiunea Irlandei.

Legenda spune că Sântul Patrick a fost un misionar al secolului al V-lea care după ce postit timp de 40 de zile ar fi alungat toți șerpii din Irlanda. Se zice că Patrick le-ar fi poruncit să elibereze teritoriul în numele Domnului și șerpii chiar l-au ascultat.


Ce părere au cercetătorii despre absența șerpilor pe pe insulă?

Realitatea științifică este aceea că într-adevăr nu există deloc șerpi în Irlanda însă oamenii de știință consideră că ultima glaciațiune este responsabilă pentru dispariția șerpilor din regiune.

mituri

Simbolistica din mituri:

La nivel simbolic, șerpii sunt reprezentați de culturile păgâne și de  ritualuri religioase, altele decât cele creștine.

Putem spune că la nivel metaforic, dispariția șerpilor din legenda sfântului Patrick ar putea simboliza dispariția cultelor păgâne odată cu creștinarea populației din zona respectivă. Se poate spune că șerpii reprezentau impuritatea și răul, iar creștinarea oamenilor a dus la eliminarea răului.

Cert este că irlandezii rămân oameni foarte superstițioși.  În ciuda ascensiunii religiei creștine care acum primează în regiune cu o majoritate copleșitoare, legenda sfântului Patrick ocupă și va ocupa un loc de cinste în cultura irlandeză.

Sperăm că v-am captivat atenția cât de cât și că ne veți însoți și în următoarea călătorie. Urmează să descoperim și alte simbolistici ale șerpilor din mitologie și nu numai.