Astăzi vă vom prezenta  mitul lui Hermaphroditus (fiul zeiței Afrodita) și a nimfei Salmacis.

Love is love” este unul dintre sloganurile comunităților LGBT din România. Deoarece există multe păreri pe marginea acestui subiect vrem să clarificăm un singur aspect fără a ne poziționa de o parte sau de alta a baricadei. Valorile promovate de aceste comunități mai vizibile în zilele noastre, au rădăcini adânci, mai vechi decât ați putea crede. Unele apar chiar în cultura greacă și în mitologia lor.

În antichitate religia era o altă latură a umanității și încerca să găsească explicații pentru orice. Fie că era vorba de explicarea fenomenelor naturale sau de sentimentele cele mai confuze și profunde, aceasta era prezentă.

Hermaphroditus

Legenda susține că în vremea când se scălda în apele unui lac, Salmacis s-a îndrăgostot de tânărul și frumosul Hermaphroditus, dorind să devină una cu el. Doar că acesta a respins-o iar ea l-a luat în brațe cu de-a sila și a rugat zeii să le unească trupurile pentru totdeauna.

Așa că zeii i-au împlinit dorința văzând iubirea atât de mare a nimfei pentru tânărul chipeș.  Iar în loc de cele două trupuri a apărut unul nou care avea trăsături din ambele sexe, un hermafrodit. Acesta s-a împrietenit apoi cu Dionis, zeul vegetației supranumit Bacchus la romani. Acesta ar fi fost născut de 2 ori, o dată din mama sa moartă și a doua oară din coapsa lui Zeus. Se zice că Zeus l-a salvat din trupul neînsuflețit al mamei sale.

Hermaphroditus

Acesta a trăit la curtea regală și s-a îmbrăcat mereu în haine de femeie pentru a se ascunde de geloasa Hera. Se spune că femeia îl dorea ucis.

Concluzii și interpretări ale mitului lui Hermaphroditus:

Așadar, ideea conform căruia există mai multe tipuri de identități sexuale este una mult mai veche decât ați fi crezut. După cum puteți observa, este provenită chiar dintr-o religie străveche.