Aproape orice dispozitiv dispune de un acumulator sau de baterii. Toate dispozitivele mobile au nevoie de o baterie pentru a putea funcționa.

Cu toții folosim astăzi baterii litiu-ion, care sunt foarte calitative, au multe cicluri de funcționare(adică o durată mare de viață). Acestea pot stoca multă energie iar randamentul scade foarte puțin pe parcursul vieții.

Dar aceste baterii prezintă totuși câteva dezavantaje majore: sunt destul de costisitoare deoarece procesele de fabricație sunt complicate, fiind destul de dificil să obții materialele sale de bază în formă pură. O alternativă care nu are aceste dezavantaje o reprezintă bateriile pe sodiu-ion.  Dar ele au o durată de viață mai scurtă și nu înmagazinează atât de multă energie. Așa că cercetătorii au căutat să le facă utilizabile.


 

Dezavantajul unor baterii sodiu-ion

Problema cu bateriile sodiu-ion este aceea că pe măsură ce bateria se încarcă, pe catod apare o pătură de ioni de sodiu și îl saturează, iar procesul de încărcare se oprește prematur. De asemenea, aceasta produce deteriorarea bateriei.

Cercetătorii au creat astfel un electrolit special în care sunt implantai ioni de sodiu. Aceștia migrează spre catod, dar nu mai sunt prinși pe acesta și procesul de încărcare poate decurge liniștit. De asemenea, deteriorarea se produce mult mai lent deoarece particulele constituente nu mai disociază atât de rapid prin depunerea la catod.

După 1000 de cicli de încărcare-descărcare, bateria încă și-a păstrat 80% din capacitatea inițială, deci un randament rezonabil de bun. Acest lucru e departe de a fi utilizabil pentru un smartphone. Experimentul a creat totuși cele mai performante baterii sodiu-ion de până acum. Cercetarea a demonstrat că se pot crea soluții viabile iar bateria este un concurent real al bateriilor litiu-ion.

baterii

Mai mult, bateriilor sodiu-ion ar putea reprezenta o alternativă mai prietenoasă cu mediul decât cele bazate pe litiu. Cercetătorii nu se opresc aici; după succes înregistrat vor să îmbunătățească performanțele acesteia urmând metodele folosite deja cu succes și chiar intenționează să scape de un alt material costisitor și dificil de obținut – cadmiul, care este folosit încă la producerea bateriilor litiu0ion și a celor sodiu-ion experimentale.