Continuând periplul printre legende și interpretări culturale ale simbolului șarpelui, ajungem să vă prezentăm Jourmungand-ul.

Motto-ul zilei:

„Moartea pune punct şi iubirilor, şi luptelor. Fiecare rămâne atunci cu cât a iubit sau cu cât a luptat. Mai are timp, poate, doar să regrete că n-a iubit şi n-a luptat destul sau că a trăit ca un şarpe singur, care nu şi-a găsit alt şarpe cu care să se iubească sau să se lupte.” ( „Viața pe un peron”- Octavian Paler)

El este cunoscut în mitologia nordică drept ”Șarpele Midgardului”. Midgardul reprezintă în cultura nordică tărâmul de mijloc, lumea oamenilor, dintre toate cele 9 lumi mitice. Conform tradiției nordice, Jourmungand este fiul zeului Loki și a gigantei Angerbrode.

Legenda mai spune că atunci când Odin l-a aruncat pe acest șarpe în ocean, el s-a făcut atât de mare încât a cuprins tot Midgardul, tărâmul oamenilor. Se pare că s-a încolăcit atât de mult până când a ajuns să își muște propria coadă. Acest lucru este văzut de către oameni ca un simbol pentru circularitate.


 Jourmungand

Mitologia vikingă mai crede că atunci când va veni ziua de Ragnarok, acest șarpe va ieși din mare și se va lupta cu zeul Thor. Ragnarok este de fapt o denumire pentru ziua judecății sau sfârșitul lumii la vikingi.

Din profețiile vikingilor aflăm că amândoi vor sfârși în urma confruntării. Șarpele va muri din cauza loviturilor ciocanului și a fulgerelor zeului Thor, iar acesta din urmă din pricina veninului șarpelui.

Atunci când șarpele va ieși din ocean și va înainta spre uscat, va elibera prin fiecare respirație un venin care va otrăvi totul în jur și va zgudui uscatul, mările invadându-l. Atunci Thor va folosi ciocanul său, Mjollnir, pentru a strivi capul șarpelui.  Din păcate, imediat după aceea va muri din cauza otrăvirii cu veninul șarpelui.

Vă invităm în continuare să rămâneți alături de noi pentru mai multe legende și semnificații ale șarpelui!