Un nou studiu oferă o imagine de ansamblu asupra situației ecosistemelor marine și oceanice din întreaga lume. Acesta prezintă cu acuratețe o estimare a dezastrului dar și soluții pentru remedierea daunelor. Observând diverse studii și situația unor specii, precum și mulți factori ai apelor de pe tot globul, un grup de cercetători din toată lumea a reușit să realizeze acest studiu.

Încălzirea globală și poluarea generală reprezintă un risc și o realitate. Acestea deja afectează multe specii de viețuitoare din mediul acvatic. Din păcate, declinul lor pune în pericol toate speciile terestre, inclusiv specia umană.

După observațiile cercetătorilor, poluarea și încălzirea globală reprezintă două cauze foarte grave ale degradării vieții marine. Iar cantitatea mare de bioxid de carbon din aer acidifiază oceanele iar asta ucide straturile de plante oceanice.

Studiu


Soluțiile propuse trebuie să țină sub control și să coreleze un număr mare de parametri: nivelul de salinitate, mangrovele, pescărușii, recifurile de corali, recifurile de stridii, pescuitul, megafauna precum și adâncurile mării.

O calibrare corectă și eficientă a acestor factori este suficientă pentru a îmbunătăți viața oceanelor și a mărilor. Natura se va reface de la sine, dar este necesar un efort pentru a menține o calitate a acestor factori. Este nevoie de o perioadă considerabilă de timp pentru a oferi o șansă naturii să se refacă.

 

Părerile cercetătorilor care au realizat acest studiu:

Lumea s-a reunit înainte pentru a pune în aplicare moratorii privind balenele, a crea o lege a mării, a preveni poluarea navelor şi a limita pescuitul industrializat, toate cu rezultate pozitive. De dragul oceanelor noastre, să mergem mai departe!”, explică Catherine Lovelock, de la Universitatea Queensland din Australia.

Reconstruirea vieţii marine reprezintă o mare provocare pentru umanitate, o obligaţie etică şi un obiectiv economic inteligent pentru realizarea unui viitor durabil”, mai adaugă Susana Agustí din cadrul KAUST.