Teoria lui Albert Einstein a fost pusă sub semnul întrebării. Care este adevăratul motiv pentru care s-a ajuns la astfel de concluzii?

Modelul matematic după care înțelegem Universul în cosmologie se bazează pe ideea că acesta este izotrop. Adică în orice punct din spațiu, se aplică aceleași legi ale fizicii, cu aceleași constante cum ar fi viteza luminii. Aceasta este considerată constantă în orice punct din Universul observabil, conform teoriei relativității a lui Albert Einstein.

Totuși, un studiu recent efectuat asupra unui quasar, un centru galactic care emană foarte multă energie, a relevat faptul că forțele fundamentale din aproprierea sa diferă de cele aflate în alte zone din Univers. Până acum fizicienii cunosc 4 forțe fundamentale: forța gravitațională, forța electromagnetică, forța nucleară tare și forța nucleară slabă. Dar ce înseamnă acest lucru? Dacă forțele din acea regiune din spațiu au alte proprietăți, mai exact alte constante matematice, toată teoria care se baza pe ideea că ele nu se schimbă trebuie regândită.

Albert


Ceva total neașteptat!

O surpriză majoră o reprezintă ideea conform căreia acest lucru poate determina anumite constante să nu mai rămână așa de constante, ca de exemplu viteza luminii în vid. Deoarece lumina este de natură electromagnetică, o modificare a forței electromagnetice dintr-o regiune din spațiu, ar putea face ca această viteză să fie mai mică sau chiar mai mare. Asta ar însemna de exemplu că viteza luminii nu ar fi limită în Univers, cea mai puternică presupunere făcută de teoria lui Einstein.

 

Asta ar însemna că în diferite contexte putem obține fenomene și mai ciudate: diferențe considerabile între energiile unor obiecte, ceea ce ar însemna că toate legile fizicii trebuie regândite. Până acum studiile nu aveau suficiente date pentru a putea fi validate, dar acum că au demonstrat aceste lucruri, vor fi efectuate mai multe cercetări și observații pentru a studia cum anume se modifică aceste legi matematice, deoarece se presupune că ele seamănă cu polii magnetici, crescând și scăzând de la o regiune la alta a spațiului.