Poate ați auzit despre creativitate și despre modul în care creierul uman o controlează. Până acum se credea că emisfera cerebrală dreaptă este exclusiv responsabilă de procese cognitive asociate cu creativitatea.  Iar emisfera stângă ar controla procesele cognitive logice, abstracte, reale, exacte.

Definiția de bază a creativității este puțin mai amplă. „Creativitatea este un proces mental și social care implică generarea unor idei sau concepte noi, sau noi asocieri ale minții creative între idei sau concepte existente.” Pe scurt, creativitatea se ocupă cu partea mai creativă a oamenilor. Aceasta are rolul de a dezvolta intuiția, originalitatea și chiar imaginația individului.

Însă imaginația și creativitatea nu sunt controlate exclusiv de emisfera dreaptă, după cum a demonstrat un nou studiu. Se cunoaște faptul că, dacă anumite părți din creier devin inaccesibile din cauza unor traumatisme, funcțiile centrilor nervoși din aceste zone sunt preluate de către alte zone ale creierului. Cumva legăturile sinaptice realizate în decursul învățării sunt migrate pe alte zone din scoarța cerebrală.

creativitate


 

Pornind de la aceste informații, oamenii de știință s-au întrebat dacă nu cumva pot exista astfel de similitudini și în ceea ce privește procesele psihice mai complexe, precum creativitatea.

Studiind mai mulți cântăreți de Jazz, cercetătorii și-au dat seama că funcțiile creative sunt la început învățate în emisfera stângă. Adică creativitatea este la început controlată de emisfera stângă. Asta se întâmplă în orice alt context în care creierul procesează informații noi sau trebuie să lucreze cu diferite concepte.

Abia după ce au fost dezvoltate câteva tipare, sinapsele sunt migrate către emisfera dreaptă și creativitatea își atinge cele mai mari cote. Concluzia este că nu doar emisfera dreaptă este responsabilă de procesele psihice legate de creativitate, ci și emisfera stângă. Se pare că aceasta intervine numai atunci când instrumentele de lucru sunt noi.