Poate ați auzit de mitul zburătorului care este un simbol folcloric al Luceafărului lui Mihai Eminescu. Există însă legături multe între aceste subiecte.

Iubirea este un subiect abordat în toate culturile și întotdeauna interconectat cu miturile din altele, în special a culturilor care au interacționat în mod direct. Dar la nivel global puține sunt comunitățile care nu au avut aproape deloc influențe culturale și un mix de credințe.

Mitul Zburătorului

Motto:

O iubire care nu suporta confruntarea cu realitatea nu-i iubire. Dar in acest caz, neputinta de a iubi este privilegiul inimilor nobile.” – Albert Camus


Cu siguranță cultura romană și cea greacă au interacționat încă din Antichitate prin intermediul liniilor comerciale stabilite la malul Mării Negre de greci. Psyche era cea mai tânără fiică a unei familii regale din Creta. Aceasta era atât de frumoasă încât poporul nu mai o idolatriza pe zeița frumuseții, Afrodita.

Din gelozie și din ură, acesta i-a cerut fiului ei, Eros, cunoscut și sub numele de Cupidon sau Amor, să o pedepsească lovind-o cu una din săgețile sale.  Dorința Afroditei era de a o face pe Psyche să se îndrăgostească de un monstru. Din greșeală, Eros s-a înțepat în propria săgeată cu care a lovit-o pe Psyche. Încercând să își mărite fetele, tatăl prințesei observă că Psyche nu atrage atenția nimănui.  Nimeni nu înțelegea de ce, pentru că fata era deosebit de frumoasă.

Mitul Zburătorului

Aceștia merg la oracolul din Delphi, care îi dezvălui că ea nu se va căsători cu o ființă umană ci cu un animal zburător. Așa că tatăl ei o lasă pe vârful unui munte pentru se întâmpla cele prezise. Într-adevăr, zeul Zefir o poartă într-o lume de basm, iar Psyche ajunge într-un palat orbitor de strălucitor. O voce îi spune că totul îi aparține cu condiția să nu își privească niciodată soțul, pe zeul Cupidon pentru a nu vedea că nu este un monstru sau un animal, ci un zeu chipeș.