Plimbându-ne prin lumile mitologice ale mai multor culturi de pe tot globul, mai facem o ultimă oprire în cea chineză și încercăm să aflăm ce valențe capătă șarpele și în aceasta.

Povestea centrală din jurul simbolului șarpelui în cultura chineză este strâns legată de un alt simbol important prezent în fiecare cultură – iubirea.

Așa că legenda Șarpelui Alb denumit și Bai Shuzen este în esență una romantică și cumva dramatică. Conform vechilor legende chinezești, Bai Shuzen era o femeie-demon care trăia în apele unui lac.

În paralel cu aceasta, Xu Xian era un tânăr obișnuit care cumpără de la unul dintre cei opt nemuritori deghizați în negustori, câteva pastile pe care le ia și observă că după trei zile nu îi este încă foame.

Șarpele alb

Întorcându-se la negustor acesta în duce la un pod de peste lacul în care Bai practica arte Taoiste și Xu scuipă în apă pastila minune. Bai prinde astfel putere după ce o consumă ea iar celălalt spirit al lacului, care nu reușește să prindă măcar vreo pastilă devine foarte gelos. Într-una din zile, Bai capătă formă umană pentru a salva un mic șarpe verde de la a fi vândut de un negustor, aceasta cumpărându-l.

După mai mulți ani cei doi ies din lac luând forme umane. Povestea continuă spunând că aceasta s-a  îndrăgostit de Xu Xian, pe care chiar ajunge să-l iubească și cei doi se căsătoresc. Dar un călugăr budist pe nume Fahan(spiritul răzbunător al lacului care reușise în fârșit să ia formă umană) îi dezvăluie soțului ei adevărata natură a acesteia și Xu o închide sub o pagodă.

De-a lungul timpului povestea a evoluat punându-se accentul pe lupta dintre călugărul budist și rău care era reprezentat de șarpe în timp ce alte povești au pus accentul pe povestea de dragoste interzisă dintre Xu și Bai.