China este cel mai adesea asociată cu comunismul și cu valorile tradiționale. Puține lucruri sunt știute despre invențiile cu care aceasta a ajutat la construirea lumii în care trăim. Astfel invențiile care astăzi ni se par banale, au revoluționat epoca în care au apărut.

invenții chinezești

Mătasea

Legenda spune că în timp ce împărăteasa își bea ceaiul sub un dud, i-a căzut în ceașcă un cocon de vierme de mătase. Ea a observat firul delicat al coconului și de atunci a început creșterea viermilor de mătase. Multă vreme chinezii au reușit să păstreze secretul tehnicii producerii mătăsii. Acesta se pare că datează de acum 3000 de ani.

Porțelanul

Porțelanul a fost inventat în jurul anului 600 î.Hr., în timpul dinastiei Tang. Amestecul compus din caolin, feldspat, și cuarț era curățat de nămol și spălat de mai multe ori. Materialul era apoi frământat obținut obținându-se o pastă asemănătoare lutului.


Pastele făinoase

Deși am fi tentați să credem că pastele făinoase au fost inventate de italieni, chinezii sunt cei care au făcut primele spaghete în urmă cu 2000 de ani. În 2006, un grup de arheologi a descoperit în provincia Qinghai lângă granița cu Tibetul, un bol cu un tip de paste preparate din două soiuri de mei. Mai mult, chinezii încă folosesc aceste grâne pentru a face paste.

Hârtia

Hârtia fără de care nu putem concepe scrierea, tipărirea sau desenarea, a fost inventată de chinezul Chai Lun în anul 105 care a creat un amestec din apă, coajă de copac, pânză din cânepă și bumbac. Materialul rezultat a fost o foaie aspră pe care nu se știe nici până azi ce a scris chinezul inventator. Apoi invenția a rămas în China timp de 500 de ani după care secretul obținerii hârtiei a ajuns la japonezi prin intermediul coreenilor abia în anul 610. Iar peste alte două secole a fost aflat de aia de la care a fost transmisă în Europa în jurul anului 1000.

Praful de pușcă

Despre praful de pușcă se spune că ar fi fost descoperit din întâmplare de artiștii care lucrau la un elixir al tinereții în jurul anului 800 de fapt. Acesta este un amestec de sulf salpetru care sunt ingrediente importante în farmacologia tradițională chineză și cărbune. Chiar praful de pușcă însuși face parte din categoria substanțelor medicamentoase în studiile orientale.