Delfinii sunt niște mamifere din familia cetaceelor. Aceștia sunt recunoscuți în lumea animală ca fiind una dintre cele mai empatice specii cunoscute.

Mai știm din diverse studii faptul că aceste mamifere au cel mai dezvoltat sistem social, fiind capabili să perceapă și să proceseze trăiri sociale complexe. Aceștia au un creier foarte dezvoltat din acest punct de vedere. De aceea, oamenii de știință au dorit să studieze cum vor interacționa aceștia cu oamenii bolnavi de depresie.

Studiul a fost efectuat în Honduras și a implicat 30 de pacienți diagnosticați cu depresie ușoară sau moderată. Jumătate au fost repartizați în grupul experimental și jumătate în grupul de control. Timp de două săptămâni grupului experimental li s-a cerut să înoate cu delfinii timp de o oră pe zi. În timp ce grupul de control a participat și ei la înot dar fără prezența delfinilor.

Pentru a cerceta influența apei asupra bolii, toți participanții au întrerupt medicamentele antidepresive cu cel puțin patru săptămâni înainte de intrarea în experiment. Aceștia nu au luat medicamente de niciun fel în timpul cercetării.


Studiul a arătat că înotul cu delfinii este mai eficient decât înotul fără delfini pentru tratarea persoanelor cu depresie ușoară până la moderată. Sistemul de ecolocație pe care îl utilizează delfinii, valoare estetică și emoțiile ridicate produse de interacțiunea cu delfinii le dăruiesc proprietățile tămăduitoare acestor simpatice mamifere.

Alte curiozități despre delfini:

  • Se pare că, pe lângă faptul că sunt niște înotători foarte rapizi, aceștia pot executa salturi de până la 6 metri.
  • Aceștia se pot scufunda foarte adânc în apă atunci când sunt nevoiți( aproximativ 900-1000 m).
  • Delfinii au o abilitate ridicată de a învăța diferite comenzi, motiv pentru care sunt folosiți și în terapia copiilor cu probleme.
  • Se pot vindeca singuri. S-a dovedit faptul că uneori delfinii se pot vindeca și de mușcătura unui rechin.
  • Un delfin trăiește în medie aproximativ 12-14 ani.