Vă invit într-un loc retras și liniştit, la doar 28 de km de Băile Tuşnad, chiar pe fundul craterului unui vulcan stins, și anume vulcanul Ciomatu. Acesta găzduiește singurul lac de origine vulcanică din România- Lacul Sfânta Ana.

Pentru că este vară și pentru că majoritatea dintre noi se bucură de vacanță, ne-am gândit să vă purtăm într-o călătorie pe plaiuri românești. Prima oprire ne-am hotărât să o facem în apropiere de Băile Tușnad, mai exact la lacul Sfânta Ana.

Ana
Lacul Sfânta Ana

Ascuns privirilor călătorilor de perdeaua de conifere din inima Carpaților, lacul Sfânta Ana amplifică misterul şi prin multitudinea de legende „țesute” pe malurile sale. Strict tehnic, lacul se află la 950 m  înălțime, are o suprafață de 22 de hectare. Adâncimea maximă a lacului atinge nici mai mul, nici mai puțin de 7 m.

Din cauza infiltrării apei în fisurile craterului, în timp de 140 de ani, adâncimea maximă a lacului a scăzut cu șase metri. Apa lacului, strânsă cu chiverniseală din precipitații, nu este potabilă. Dar se pare că are o calitate deosebită, și anume este extrem de pură. Aceasta este foarte apropiată de apa distilată, deoarece are un grad de oxigenare de  0,0029 mg/l.


Lacul este celebru și pentru lipsa viețuitoarelor, din cauza emanațiilor de mofete (gaze cu efecte binefăcătoare) prin fisurile craterului. Emofetele  țin departe viețuitoarele de această întindere de apă.

Legendele lacului Sfânta Ana

Legenda lacului, o poveste din partea locului ne spune că o tânără, obligată de părinți să se căsătorească cu un băiat pe care nu-l iubea, s-a aruncat în apele lacului cu o seară înainte de nuntă. Părinții fetei au ridicat pe malul lacului o capelă, ca loc de rugăciune, iar lacul a primit numele Anei. Se pare că în fiecare an membrii Bisericii au grijă să sfințească lacul.

O altă legendă a lacului este legată de domnia a doi frați. Se spune că unul dintre ei a reușit să câștige la jocurile de noroc o trăsură mare și frumoasă. Fratele său, gelos din fire, a pus pariu că a doua zi va reuși să aducă în fața fratelui său o trăsură de zece ori mai frumoasă. Zis și făcut. A doua zi, bărbatul a ales cele mai frumoase zece femei și le-a pus să tragă de trăsură. Una dintre femei era Ana, o femei simplă de altfel. Aceasta l-a blestemat pe bărbat și chiar în acel moment o furtună s-a pornit și a măturat totul în jur. Se pare că atunci a luat naștere micul lac, iar oamenii locului l-au numit „Lacul Sfânta Ana”