Cămila trăiește în deşerturi, în Asia sau Africa de Nord. Corpul acesteia este adaptat pentru viața în astfel de condiții: are picioarele subțiri, foarte potrivite pentru mersul pe nisip, iar fața și gâtul sunt alungite.

Cămila este adaptată la viața de deșert când trebuie să parcurgă fără hrană sau apă distanțe mari. În general vorbind, nu este greu să obții apa chiar și în deşert, totul este să ai ce să mănânci. Mai întâi de toate, animalul trebuie să evite supraîncălzirea, căci atunci se vor scădea șansele legate de răcorirea corpului. În general, cămilele aproape că nu transpiră deloc.

cămila
Camila în desert vara

Apa, atât de endogenă (produsă în interiorul organismului), cât și cea pe care a băut-o, o consumă cu foarte multă economie. Aceasta străbate deşerturile încinse de la un capăt la altul fără să bea nicăieri în cale nicio înghițitură de apă.


Într-adevăr, timp de două săptămâni, cămila poate să nu bea nimic; în schimb, când ajunge în sfârşit la apă este în stare să bea câte un butoi întreg. Dacă n-a băut trei zile, atunci bea dintr-odată vreo 40 de litri, iar dacă nu a văzut apa timp de o săptămână, poate goli fără nici un efort, în doar câteva minute, o capacitate de aproximativ 100 de litri.

Lucruri neștiute despre cămile:

  • Cămila poate lovi cu picioarele în 4 direcții diferite;
  • Cocoașa cămilei începe să crească în momentul în care aceasta începe să consume hrană solida;
  • Laptele de cămilă este mult mai nutritiv decât cel de vacă și conține mai puține grăsimi;
  • Cămilele sunt singurele animale care au trei rînduri de pleoape și două de gene, deoarece au nevoie de protecție pe timpul furtuunilor de nisip. Totodată, acestea își pot închide nările pentru a nu le pătrunde nisip înăuntru;
  • Cămilele pot participa la competiții de alergare în zona Peninsulei Arabice.