Când vine vorba de clonarea unor ființe, cercetătorii au păreri împărțite. Majoritatea consideră că momentan tehnologia din zilele noastre nu va putea face față unui asemenea experiment. Ei susțin că cel mai probabil experimentul ar eșua lamentabil.

Astăzi pe tema clonării întâlnim permanent o singură întrebare. Un embrion este o ființă cu adevărat umană sau doar o formă de viață potențială? Clona este o copie perfectă a individului sau este o altă persoană?

Deși practica clonării organismelor este răspândită de câteva sute de ani în horticultură, descoperiri tehnologice care au permis și clonare animală sunt extrem de controversate. S-au desfășurat multiple programe contra clonării umane, unele grupări se opun clonării terapeutice, cele mai multe organizații religioase guvernamentale și științifice și unele persoane consideră greșită folosirea unei clone umane pentru a salva viața cuiva.

Dar ce este clonarea?

Clonarea reprezintă procesul de a crea o copie identică genetic în sens biologic. Ea se întâmplă în mod natural doar accidental la gemenii monozigoți. Clonarea umană reprezintă crearea unei copii genetice a unui om care există deja termenul este folosit pentru clonarea umană artificială în laborator, și nu știa naturală.

Clonarea presupune lipsa aportului genetic masculin la concepție și poate aparține genetic unui bărbat sau unei femei în viață. Poate fi folosită orice celulă adultă dar este necesar un ovul. Clona va avea doar un singur părinte genetic.

Acesta poate fi considerat fratele geamăn identic al donatorului dar mai tânăr. Scopul acestor cercetări nu este de a obține copii ale unor animale deja existente ci folosirea acestora drept model experimental în vederea vindecării unor boli umane sau pentru obținerea unor celule stem sau a unor substanțe terapeutice.

Încă mai sunt multe lucruri de pus la punct în ceea ce privește clonarea și conservarea cunoștințelor omului. Cine știe când va fi posibil un astfel de experiment cu rezultat 100% favorabil.