În mitologia Grecească, se poate considera că totul pornește de la Zeus. El stâpân al cerurilor și al Muntelui Olimp, este cel care controlează lumile muritorilor și a nemuritorilor. Tată al tuturor zeilor, controlează tunetele și fulgerele și le asuprește asupa acelora care nu i se supun.

S-a căsătorit cu Hera, care era chiar sora sa, zeiță a căsătoriei. Multe dintre legendele Olimpului se învârt în jurul personalităților celor doi. El, figură masculină, cunoscută pentru aventurile sale cu alte zeițe sau muritoare. Ea, geloasă fără de măsură, mereu gata să se răzbune pe cele care i-au sedus soțul.

Ca rege  și posesor al tronului de aur de pe al Muntelui Olimp, Zeus era adorat și slăvit de toți. Mulți dintre regii muritori mergeau atît de departe încât afirmau că sunt descendenți ai lui Zeus.

Zeus


Era posesorul puterii supreme și toți acționau după bunul său plac

Era cunoscut pentru controlul pe care îl avea asupra lumii. Având putere supremă, avea și o mulțime de responsabilități. Aducea pacea acolo unde trona violența, fiind un adevărat stăpân al justiției pentru muritori și zei,

Toate credințele grecilor au pornit de la personalitatea lui Zeus. I-au fost atribuite multe titluri și nume, toate pentu a-i exprima mai bine măreția și puterea nemărginită pe care o posedă.

Conform scrierilor autorului antic Hesiod, Zeus iubea buna dispoziție. Se distra și râdea cu poftă, însă întotdeauna era prudent în deciziile pe care le lua, dând dovadă de înțelepciune și corectitudine. Atunci când era călcat pe nervi, pornea tunete și fulgere, lăsând în urmă numai distrugere.

Singurul lui defect era faptul că era veșnic îndrăgostit. A avut multe aventuri cu zeițe și muritoare, însă cel mai mult își prețuia soția. Atunci când era curtată de altă prezență masculină, Zeus făcea prăpăd pentru aleasa inimii lui. Totuși, se spune că pentru a pedepsii bărbații muritori, zeul le-a trimis femeile, care să îi tempereze.