Născută din valurile insulei Cipru, Afrodita întruchipează frumusețea și iubirea în mitologia greacă. Există și alte surse care afirmă faptul că zeița ar fi de fapt fiica lui Zeus și a Dionei, însă un lucru este cert: dintre toate figurile Olimpului, ea reprezintă feminitatea și gingășia.

Zeița a fost înzestrată cu o frumusețe ieșită din comun, fapt ce a stârnit invidia celor asemeni ei. Se credea chiar că la un moment dat aceasta va fi cauza izbucnirii unui război între Zei.

Zeus, stăpânul Olimpului și responsabil cu pacea tuturor, și-a dorit să oprească acest lucru. Tocmai de aceea a decis să o mărite pe frumoasa Afrodita cu Hefaistos. Din câte se pare, zeul de care i-a fost legat destinul era o figură bărbtătească neatrăgătoare, cu un trup urât și deformat.

Bineînțeles, Afrodita nu a fost niciodată mulțumită de soțul său, așa că a avut mulți amanți. S-a iubit atât cu zeul Ares cât și cu muritori, toți aleși ca să compenseze cu aspectul grotesc al partenerului său din Olimp. A fost mama lui Cupidon, zeul îndrăgostiților.

Afrodita

Cel mai cunoscut dintre toți este Adonis, muritor pentru a cărui iubire s-a luptat cu Persefona. Zeița s-a îndrăgostit de acesta încă de când el era doar un bebeluș, decizând că va fi al ei cu orice preț. S-a plâns lui Zeus, iar el a decis să tânărul își va împărții anii între cele două femei, petrecând cu fiecare dintre ele câte jumătate de an.

Femeile se rugau adesea Afroditei, cerându-i fertilitate, frumusețe și iubire. Se spune că farmecele zeiței erau atât de puternice încât putea face pe oricine să se îndrăgostească.

Imaginea ei a fost sculptată în cultura greacă ca o femeie foarte atrăgătoare. Statuile dedicate ei o înfățișau adesea fără haine. Celebra statuie Venus din Milo ar fi o reprezentare a Afroditei.