Athena este supranumită zeița înțelepciunii și a războiului. De asemenea, ea este cea care binecuvântează muritorii cu inspirație, curaj și le deschide mințile spre noi orizonturi. De cele mai multe ori, este portretizată stând alături de cei mai importanți eroi ai mitologiei grecești în luptă, oferindu-le suportul său. Una dintre cele mai importante calități ale zeiței este cea de luptătoare, fiind un bun strateg în bătălii.

Zeița războinică s-a născut din Zeus. Legendele spun că regele Olimpului suferea de o durere de cap imposibilă, iar ea i-a apărut în față deja echipată cu o armură de luptă. Mitologia nu i-a conferit o figură maternă, însă se presupune că Zeus ar fi înghițit-o pe Metis, zeița înțelepciunii. Profeții i-au prezis ca aceasta va naște un copil mult mai puternic decât el, însă se pare că Athena fusese deja creată.

Athena

Chiar dacă i-a fost scris să îl distrugă pe Zeus, ea era copilul său preferat și s-a bucurat de toată afecțiunea și susținerea lui.

Corespondentul masculin al Athenei este Ares, însă ea reprezintă înțelepciunea în război, în timp ce el aduce violența și agresivitatea, Tocmai din acest motiv, luptătorii preferau să îi aducă ofrande zeiței, rugând-o să-i ghideze și să le dea putere pe câmpul de luptă.

Athena era o zeitate cunoscută pentru bunătatea și generozitatea ei. În aceeași măsură era și o luptătoare de temut, fără milă și neiertătoare cu dușmanii săi.

Athena era una dintre zeițele virgine

Este cunoscută și pentru puritatea ei, fiind una dintre cele trei zeițe virgine, alături de Artemis și Hestia. Nu a avut aventuri la fel ca și celelalte zeități, concentrându-se pe menirea ei pentru lupte și război.

L-a ajutat pe Hercule în încercările sale, iar certatea Atena a fost numită după zeiță. Figura ei era foarte prețuită de grecii antici. Ea le-a dăruit acestora măslinul, devenind protectoarea lor.