O formula de calcul inovatoare aplicată furtunilor pune fulgerele într-o nouă lumină.

În timp ce studiau comportamentul norilor, David Romps și colegii săi de la Universitatea din California, la Berkeley, au pus la punct ceea ce ei afirmă că este cel mai precis  model de prezicere a trăsnetelor. Cu ajutorul lui, au estimat cum va crește numărul de descărcări – și pericolul de incendii în păduri dacă planeta continuă să se încălzească.

Pentru ca o furtună să producă descărcarea electrică bruscă pe care o numim „fulger„, este necesară prezența apei și a gheții. Dar și a unor curenți ascendenți suficient de rapizi încât cele două elemente să rămână suspendate.

 

Romps a considerat că, punând toți acești factori într-o ecuație, poate calcula cât de dese vor fi trăsnetele. A înmulțit cantitatea măsurată de precipitații cu energia potențială de convecție disponibilă. Cu alte cuvinte, cu viteza ascensiunii norului de furtună.

Calculele lui pe baza datelor din 2011 s-au potrivit cu incidența înregistrată a trăsnetelor în 77% dintre cazuri. Modelul convențional avea o precizie de numai 39%. Cu cât mai cald este aerul, cu atât poate susține mai mulți vapori de apă care alimentează furtuna. Fiecare grad Celsius în plus la media globala poate crește numărul de trăsnete din S.U.A. cu circa 12% – susține Romps.

fulgerele

Dacă emisiile de CO2, continuă în ritmul actual, asta poate însemna cu 50% mai multe descărcări electrice în 2100. Dar acest lucru poate reprezenta pe de o parte și un avantaj. Există posibilitatea exploatării energiei fulgerelor pentru a capta energia lor electrică. Acest concept este unul mai vechi, dar cu noile inovații din domeniul științei materialelor am putea dezvolta sisteme care să capteze măcar o parte din energia unui fulger.

Probleme întâmpinate

Marea problemă în aceste demersuri o reprezintă capacitatea uriașă de energie care estre transferată într-un timp foarte scurt. De aceea este nevoie de materiale speciale care să suporte un astfel de transfer și să nu se deterioreze după primul ciclu de funcționare. Chiar și cu o fracțiune extrem de mică din energia captată, am produce resurse noi și vaste de energie electrică pentru specia umană, tocmai datorită faptului că fulgerele transferă cantități enorme de energie.