Apollo, cunoscut pentru frumusețea lui ieșită din comun, era unul dintre cele mai importante și complexe zeități ale Olimpului. Personalitatea lui a fost atribuită Soarelui, steaua dătătoare de viață a Pâmântului. Înzestrat cu darul cunoașterii absolute, al profeției și al artei, era cunoscut și ca zeul Luminii.

S-a născut pe insula Delos, fiind unul dintre cei doi copii ai lui Zeus și al lui Letos. Sora lui geamănă, Artemis, era zeița vânătorii și a animalelor. Totuși, a fost născut din infidelitatea lui Zeus, a cărei soții era capricioasa Hera. Pentru a-l proteja de furia ei, mama lui l-a hrănit pe când era doar un copil cu ambrozie, hrana zeilor. A crescut adult într-o singură zi, apoi a ucis dragonul trimis de Hera pentru a-l ucide pe el, pe sora lui și pe Leto.

Apollo reprezintă idealul de kuoros, adică avea înfățișarea unui fecior, veșnic tânăr și atrăgăto. Părul lui buclat, precum și chipul lui luminos îi confereau înfățișarea unui adolescent.

Încânta Olimpul cu darul său pentru muzică, ospețele zeilor fiind întotdeauna acompaniate de muzica lirei sale.


Când era furios, trimitea asupra oamenilor boli crunte și epidemii

Apollo

Zeu al medicinii și al vindecării, avea capacitatea să se joace cu viața și moartea oamenilor. Pe cât de ușor putea să ofere sănătate, pe atât de repede putea provoca boală și să ucidă în masă. Apollo i-a învățat pe muritori arta medicinei, fiind cel care a adus pe Pământ darul vindecării.

Era cunoscut și sub numele de Phoebus, denumire pe care a moștenit-o de la bunica sa, titanul Pheobe. În preajma lui trăiau cele nouă muze, care îi acompaniau cânturile și erau zeități ale artei și ale inspirației.

A avut multe aventuri și legături amoroase, atât cu divinități asemenea lui cât și cu muritoare. Cea mai cunoscută femeie iubită de zeu a fost Hecuba, soția regelui Troiei. Apollo i-a furat mințile cu frumusețea lui, iar din dragostea lor s-a născut Troilus, jumătate om-jumătate zeu.