Dionis a fost un zeu iubit și slăvit de locuitorii Greciei Antice. Era cunoscut drept zeul vinului, al stării de euforie și al bunăstării la petreceri. Mai mult, se considera că binecuvântează recoltele de vin, iar festivalurile de teatru îi erau închinate lui. 

Cum vinul era o componentă importantă a culturii grecești, asemeni era și numele lui Dionis. Este înfățișat ca un bărbat puternic, cu trăsături masculine, proeminente și barbă.

Pentru romani, era cunoscut sub numele de Bacchus. Poetul român George Bacovia a povestit cum numele său provine de la denumirea acestui zeu, seminificând „calea lui Bacchus” sau „drumul vinului”, al stării de euforie. Adesea, procesul artistic de creație era atribuit freneziei inspirate de Dionis și de starea de beție a vinului.

Dionis a fost singurul zeu din Olimp cu un părinte muritor

Dionis


Dionis era un semi-zeu, născut din aventura lui Zeus cu muritoarea Semele. Pentru a-l proteja de gelozia furioasei Hera, l-a ascuns în propria coapsă după ce mama lui a fost ucisă. L-a lăsat apoi pe pământ, până a ajuns la vârsta maturității și s-a alăturat apoi celorlalți zei în Olimp.

Faptul că avea un părinte muritor l-a făcut mereu să fie considerat un străin de către ceilalți zei din Olimp. Această reputație a lui a fost păstrată și de cultul care s-a dezvoltat ulterior în jurul personalității sale. Pentru greci, el reprezenta abaterea de la normele societății, un eliberator prin vinul, muzica și dansul pe care le aducea la petreceri.

Lăsat în prima parte a vieții sale pe pământ de Zeus pentru a-l proteja de Hera, el i-a învățat pe muritori tot ce înseamnă cultivarea viei și fabricarea vinului. În cinstea lui, erau puse tragedii și comedii, toate onorând frenezia asociată cu numele său.

Față de muritori era binevoitor, oferindu-le podgorii pline și roditoare. Originea lui pământeană trebuie să fii influențat acest aspect al existenței lui. El a fost ultimul zeu care s-a alăturat locuitorilor de pe muntele Olimp, cunoscut pentru generozitatea lui.