Hermes reprezenta legătura dintre Olimp și muritori, fiind mesagerul lui Zeus. Era zeul călătoriei, al comerțului și al hoților. 

Fiind zeu al granițelor și al tranzițiilor, Hermes era renumit pentru capacitatea lui de a se mișca rapid. Se deplasa cu ușurintă între lumea muritorilor și cea a olimpienilor, bucurându-se în totalitate de libertate de mișcare. Această abilitate a lui l-a făcut să fie aducător de noroc și vești bune. De cele mai multe ori, este amintit ca legătura dintre zei și muritori, fiind mesagerul lor.

Era de asemenea și protectorul călătorilor, al hoților și al comercianților. Există legende în care se spune că Hermes avea obiceiul de a fura anumite bunuri de la oameni, fie pentru a le utiliza pentru propria plăcere și distracție sau pentru a le da mai departe celor care aveau nevoie de ele.

Hermes


Hermes este portretiza ca un tânăr agil și posnaș

Tocmai de aceea, autori precum Homer sau Hesiod îl portretizează ca pe un binefăcător al oamenilor de rând, atât de asupriți și neîndreptățiți de societatea aristrocată și înavuțită.

Cum Zeus era cunoscut ca un zeu infidel soției sale Hera, și Hermes s-a născut dintr-o avetură a regelui Olimpului. Este fiul lui și al Maiei, fiică a titanului Atlas. Se spune că natura lui de hoț și glumeț s-a manifestat încă din ziua nașterii sale, când a furat turmele lui Apollo.

Pe lângă rolul său de mesajel, el era și cel care putea să treacă poarta Infernului. Așadar, ducea sufletele păcătoșilor lui Hades, zeul infernului.

Viața lui amoroasă a fost la fel de tulbure ca a tatălui său, Zeus. S-a iubit cu zeițe, muritoare și nimfe.

În cultura greacă, imaginea lui este prezentată ca a unui tânăr slăbuț și ager. Pentru că se mișca cu ușurință, pălăria și sandalele sale aveau atașate aripi. Inspira tinerețe și istețime, precum și repeziciune. Era considerat ca o personalitate mereu pusă pe posne, gata mereu să creeze o nouă încurcătură pentru propriul amuzament.