Ne-am fi gândit vreodată că plantele noastre de interior pot avea efecte toxice? Acestea sunt apreciate pentru calitățile lor ornamentale și de purificare a aerului și dorim să avem cât mai multe în camera noastră. Uneori pot reprezenta un adevărat pericol pentru sănătatea persoanelor din jur.

Din păcate cei mai expuși la aceste pericole sunt copiii și animalele de deoarece pot înghiți din greșeală părți din aceste plante. Multe dintre plantele de interior îndrăgite de noi provin din zonele tropicale unde se întâlnește cel mai ridicat procent de plante otravitoare.

plantele

Clasificarea plantelor otrăvitoare

Dacă ar fi să facem o clasificare ar fi foarte greu în următoarele rânduri dar o să încercăm să amintim câteva dintre cele mai periculoase.


Azaleea este o plantă cu efecte toxice pentru copii sau animale de casă iar înghițirea oricărei părți a acestei plante produce senzații de vomă, diaree și crampe abdominale. Flamingo prezintă frunze ascuțite și flori cu spatii de culoare roșie, roz sau portocalie timp de mai multe luni. I se mai spune și paleta-pictorului iar în cazul în care oricare din părțile acestei plante (flori sau tulpina) este înghițită aveți grijă la efectele negative imediate asupra gurii și a gâtului, iritații dureroase. Intoxicația cu flamingo poate fi recunoscută după simptome precum arsuri în gât, răgușeală și disfagie.

 

Narcisele galbene, nelipsite din toate grădinile care se respectă, pot fi deosebit de periculoase. Pe cât de încântătoare primăvara, pe atât de periculoase; bulbii acestora provoacă diaree, vomă, convulsii și aritmie și sunt deosebit de periculoase pentru câinele de companie. Nu trebuie scăpat din vedere nici Leandrul, poate cea mai otrăvitoare plantă pe care o poți deține. Dacă este ingerată, o frunză este suficientă pentru a produce efecte devastatoare unui copil, de multe ori survenind decesul.

Dacă este ingerată, orice parte din această plantă poate provoca letargie, scăderea ritmului cardiac și tremurat intens. Este recomandată evitarea sa din împrejurimi dacă avem copii mici sau animale de companie. Fiind la fel de dăunătoare pentru animale pe cât este și pentru oamnei. Tot otrăvitoare mai sunt hortensiile, steaua crăciunului, crizantemele și desigur, iedera.