În contextul pandemiei de coronavirus, economia mondială a avut de suferit. Unii economiști susțin că va apărea o criză globală mai mare decât cea din 2008. Dar asta nu înseamnă că nu va depășită mai repede.

Economia mondială era una emergentă în multe piețe noi unde se încadra și România iar asta înseamnă că după ce pandemia va fi ținută sub control, ar trebui să existe o redresare destul de rapidă. Asta nu înseamnă însă că pentru moment, situația nu este una complexă, prezentând multe dificultăți.

Studiile arată cum a evoluat economia europeană și în România în ultima perioadă. Cel mai recent Barometru HR, prezentat de PWC România,  arată cum 36% dintre respondenți și-au oprit activitatea, parțial sau total. Același studiu arată că majoritatea firmelor nu au putut realiza previziuni cu privire la perioada imediat următoare.  Sau nu au putut estima pierderile din cauza impredictibilității perioadei pe care o traversăm din punct de vedere economic.

economia


De asemenea, gradul de optimism financiar a scăzut considerabil în Europa. Un important indicator al Comisiei Europene este gradul de optimism economic, abreviat ESI, cu semnificația Economic Sentiment Indicator care măsoară gradul de interes al investitorilor, capacitatea de managiere a fluxurilor de lichidități ale antreprenorilor precum și nivelul de confort al consumatorilor. Acesta a scăzut comparativ cu perioada de dinaintea pandemiei de coronavirus astfel fiind prezentă o regresie în România cu 34,3 puncte ajungând la 65,3.

Cum arată economia altor țări?

În toate țările acest indicator a suferit o scădere bruscă în luna aprilie a acestui an, fiind cea mai abruptă scădere înregistrată în ultimii 62 de ani. Indicatorul măsoare 5 dimensiuni de activitate și anume: industrie, servicii, consum, comerț și construcții.

Cea mai mare scădere la nivel european o înregistrează construcțiile care au ajuns la -41,1 puncte pe piața din România. Media europeană este de -14,9, păstrând un trend negativ îngrijorător. Tot în această categorie se află și managerii din industrie, comerț și servicii. Consumatorii prezintă un grad de bunăstare economică precar, care a început să scadă cu puțin înainte de pandemie de la -4,6 puncte în luna decembrie a anului trecut,  -26,1 puncte.