Dacă ai o casă mare cu siguranță dai mereu peste chestii de care nu ai nevoie atunci când cauți ceva anume. Iar dacă stai într-un loc restrâns, atunci e posibil să fii invadat de prea multe lucruri. 

Asta dacă nu ai adoptat un stil de viață minimalist. Dacă ai făcut asta, atunci te poți bucura de beneficiile enunțate mai jos în articol. Iar dacă nu, haide să îți prezint ce înseamnă acest mod de viață și ce beneficii ai putea obține din implementarea lui.

Minimalismul în sinea lui este un mod de viață care se bazează pe simplitate. Poate ai auzit sloganul ”mai puțin înseamnă mai mult” folosit de lanțurile de magazine nu cu mult timp în urmă. Ei bine, asta presupune minimalismul- renunțarea la toate lucrurile care nu aduc o valoare cu adevărat importantă în viața ta.


Acest curent poate fi aplicat în mai multe laturi ale vieții și nu face referire strict la lucruri. Poate ești o persoană care își dorește să aibă tot ce îi trebuie pentru se simți complet autonom și independent. Dar poți face curățenie în orarul mult prea ocupat de activități de exemplu: să păstrezi doar acele activități pentru care timpul efectuării lor merită atenția și efortul tău, acele lucruri care aduc valoare în viața ta. Sau poți regândi treptat garderoba și să păstrezi în șifonier numai ținutele care îți plac și să renunți la ideea ”just in case”.


Cum să duci un stil de viață minimalist?

Acum că ai înțeles la ce se referă acest stil de viață, permite-mi să îți prezint beneficiile unei astfel de abordări. În primul rând, vei economisi mai mult, mult mai mult. Și aici nu mă refer numai la bani, ci și la resursele tale interioare pe care le vei investi mai inteligent.

casă

Un alt beneficiu important este reprezentat de calmul adus de un design minimalist. Spațiul fizic este deseori asociat cu o mai mare libertate în gândire, fapt ce îți lasă mintea să hoinărească și așa se elimină stresul. Dacă ai în vederemai puține lucruri, atunci ai mai puține chestii pentru care  îți faci griji.

Dacă discutăm despre minimalism în contextul lucrurilor fizice, atunci cu siguranță vei vedea diferența atunci când te vei muta. Mutarea va deveni mult mai ușoară iar împachetarea lucrurilor într-un bagaj pentru o călătorie nu va mai reprezenta un calvar cu mult timp pierdut fiindcă așa îți vei limita alegerile. Există chiar un model psihologic prin care este explicat acest aspect. Atunci când avem prea multe opțiuni, ne este mai greu să ne hotărâm deoarece avem prea multe informații de procesat.

Desigur, minimalismul nu este pentru toată lumea. Există oameni și nu puțini care chiar au nevoie de multe lucruri în jurul lor.  Dezordinea îi ajută să funcționeze mai eficient. Dar ce trebuie reținut este că a trăi simplu nu înseamnă că nu vei avea realizări remarcabile. Alege stilul care ți se potrivește, dar oferă o șansă și acestuia dacă te-ai hotărât să experimentezi!