Vești bune pentru consumatori dar îngrijorătoare pentru dezvoltatori aduce piața imobiliară. În contextul pandemiei, multe proiecte imobiliare au trebuit sistate din diverse motive. Lipsa stocurilor de materiale de construcții care proveneau din exteriorul României, distanțarea fizică, cea care a produs dificultăți în executarea operațiilor la locul de muncă, dar poate cea mai dură lovitură a fost dată de deprecierea imobilelor. Fie că vorbim despre cele noi sau despre cele vechi, nimeni nu a fost cruțat.

Pe perioada stării de urgență majoritatea consumatorilor s-au reorientat către nevoile de bază și anume hrană, servicii medicale sau un trai cât mai simplu și mai economic încercând să se pregătească pentru criza economică anunțată de experții economici.

În acest context, achiziționarea unor imobile sau investițiile în unele deja existente au rămas la coada listei pentru marea majoritate a consumatorilor și de aceea piața imobilelor s-a depreciat încet dar sigur. Dacă la începutul lunii aprilie numai Constanța cunoștea o astfel de depreciere, trendul a prins viață și în marile orașe din România precum București sau Cluj-Napoca unde prețul mediu al unui  imobil a scăzut simțitor începând cu luna mai a acestui an.

piața

Statistica prețurilor

Statistic vorbind, a fost înregistrată o scădere cu 1,4% în luna mai pentru prețurile solicitate pentru un apartament după ce în luna aprilie fusese înregistrată o scădere de aproximativ 1,6%.  Doar în capitală, în luna mai, prețul achiziționării unui apartament a scăzut cu 2% și chiar și așa dezvoltatorii nu au reușit să consume oferta mobiliară pe care au pus-o pe piață, ceea ce demonstrează că majoritatea consumatorilor sunt sceptici cu privire la achiziționarea unui imobil în această perioadă.

Totuși, analiștii economici susțin faptul că în contextul actual, un imobil sau un spațiu de locuit este o investiție care prezintă multe avantaje și este considerată o investiție sănătoasă, chiar dacă ar implica un credit. Mai ales pe fondul ieftinirii imobilelor, antreprenorii sau consumatorii pot profita de prețurile mici pentru a semna contracte foarte avantajoase.

De partea cealaltă, dezvoltatorii vor avea pierderi, dar dacă nu și-ar vinde imobilele chiar și ușor sau mai mult depreciate, piața ar rămâne cu lichiditățile blocate, fapt care ar accentua criza și ar disproporționa și mai mult contextul socio-economic actual,  fragil.