Oamenii de succes înțeleg că succesul lor începe și se încheie cu sănătatea lor mentală și fizică, care este aproape în totalitate dependentă de somnul lor suficient. De aceea, rutinele la culcare sunt un ritual cheie pentru atât de mulți dintre ei.

1. Citesc

Experții sunt de acord că lectura este ultimul lucru pe care îl fac cei mai mulți oameni  înainte de somn. Michael Kerr spune că știe numeroși lideri de afaceri care își alocă timp chiar înainte de culcare pentru a citi.

„Acest lucru nu este rezervat neapărat doar pentru lecturi de afaceri sau pentru inspirație. Mulți oameni de succes găsesc valoare în a fi browsere de informații dintr-o varietate de surse, considerând că ajută la creșterea creativității și pasiunii în viața lor”, spune bărbatul.

De exemplu, unii oameni de succes folosesc povestile din timpul zilei, blogurile de tehnologie skim sau răsfoiesc Reddit și Twitter. Alții se bucură să citească romane de ficțiune și filozofie antică chiar înainte de culcare.


2. Fac o listă de activități

Clarificarea minții pentru un somn bun este esențial pentru o mulțime de oameni de succes”, spune Kerr. Adesea, aceștia vor avea nevoie de acest timp pentru a scrie o listă a oricăror elemente nesupravegheate pentru a fi abordate a doua zi, astfel încât aceste gânduri nu ajung să le invadeze mintea în timpul nopții.

3. Petrec timp cu familia

Michael Woodward, Ph.D., psiholog organizațional și autor al Planului TU, spune că este important să vă faceți timp să discutați cu partenerul, să vorbiți cu copiii sau să vă jucați cu câinele.

Laura Vanderkam spune că aceasta este o practică comună printre cei de mare succes. „Îmi dau seama că nu toată lumea poate merge la culcare în același timp cu partenerul său, dar dacă poți, este o modalitate excelentă de a te conecta și de a vorbi despre zilele tale.

4. Rememorează ziua

Kerr spune că mulți oameni de succes își fac timp chiar înainte de culcare pentru a reflecta sau pentru a scrie trei lucruri pe care le apreciază legat de ceea ce s-a întâmplat în acea zi. Păstrarea unui jurnal de recunoștință le amintește, de asemenea, oamenilor despre progresele pe care le-au făcut în acea zi în orice aspect al vieții lor, care, la rândul său, servește ca un mod cheie de a rămâne motivat, mai ales atunci când treceți printr-o perioadă dificilă.

Vanderkam adaugă: „A lua câteva clipe să te gândești la ce a mers bine de-a lungul zilei te poate pune într-o dispoziție pozitivă, recunoscătoare”.

oamenii de succes
5. Meditează

Mulți oameni de succes folosesc cele 10 minute înainte de culcare pentru a medita. Dale Kurow spune că este o modalitate excelentă de a vă relaxa corpul și de a vă liniști mintea.