Dacă te întrebi ce fac albinele când nu au nectar sau polen atunci în continuare vei afla cum își comandă mâncarea atunci când plantele din jur întârzie să înflorească.

De cele mai multe ori coloniile de albine se trezesc din hibernare cu câteva săptămâni înainte ca plantele să înflorească. În aceste condiții ce fac ele ca să se hrănească? Coloniile revenite din hibernare și reginele abia trezite au nevoie de hrană pentru a reface colonia. În aceste condiții albinele au mecanisme de a stimula plantele să înflorească mai repede.

albinele

Înflorirea se poate realiza forțat chiar și cu câteva săptămâni mai devreme. Se pare că bondarii mănâncă din frunzele plantelor pentru a le stimula înflorirea. Mai exact, albinele muncitoare și bondarii în mod special fac găuri în formă de semilună în frunzele plantelor pentru a le stimula înflorirea.


Cum poate fi grăbită reproducerea plantelor?

Dacă frunzele plantelor suferă distrugeri, atunci ele vor fi stimulate să înflorească mai rapid. Acesta este un mecanism de reproducere. Planta preferă să se reproducă așadar cât mai rapid dacă detectează că ceva îi pune viața în pericol.

Când oamenii de știință au început să realizeze găuri de aceleași forme au constatat că procedeul nu era atât de eficient. Așa că se speculează că diferite substanțe chimice din saliva bondarilor grăbesc înflorirea. Acest lucru este un mecanism mult mai complex și abia descoperit, deci prea puțin înțeles.

Există totuși câteva ipoteze cu privire la apariția lui. Una dintre acestea este că mecanismul folosit de aceste insecte a fost dezvoltat evolutiv ca o modalitate de supraviețuire prin adaptare. Această ipoteză este totuși puțin probabilă deoarece speranța medie de viață a unei albine muncitoare este destul de redusă.

Din această cauză, insecta nu ar putea vedea rezultatul acțiunilor ei pentru a le transmite mai departe celorlalte albine. O altă ipoteză este că metoda este una instinctivă. Dar acest lucru ar fi cu adevărat remarcabil deoarece astfel de caracteristici ar fi foarte dificil să apară deoarece reprezintă metode foarte complexe de a stimula înflorirea plantelor. Este greu de înțeles cum albinele au ajuns la aceste performanțe dar cu siguranță ne bucurăm că au mecanisme de a se adapta atât de evoluate.