După 26 de ani de pregătiri în China, sistemul de navigație prin satelit Beidou, este lansat în sfârșit, fiind un concurent al sistemului GPS.

După ce China a lansat cu succes ultimul satelit din sistemul de navigație Beidou, și-a finalizat propriul sistem de navigație prin GPS. Acest nou sistem este unul global de navigație prin satelit. Este printre puținii rivali de asemenea anvergură al sistemului GPS.

Până astăzi, există patru astfel de sisteme și anume: GPS al SUA, GLONASSN al Rusiei, Galio al UE și Beidou. India și Japonia rulează pe sisteme similare, dar mult mai reduse decât cele globale. Sistemul american este însă cel mai cunoscut fiind folosit în multe cazuri dintre cele mai diverse. Atât în aplicații pentru monitorizarea avioanelor cât și a navelor, dar mai ales pentru navigație.

Acest nou sistem de navigație poartă numele chinezesc al constelației Carul Mare ți a fost adus la stadiul final în 26 de ani. Publicația People Dialy care este loială Partidului Comunist, rețeaua Beidou a fost descrisă ca ”aparținând întregii omeniri”.

Planurile de viitor ale Chinei

China are așadar planuri îndrăznețe cu acest nou sistem de navigație, sperând să detroneze sistemul GPS. Momentan China se află într-o formă de război ideologic cu Statele Unite. Aceasta încearcă să își impună supremația și la nivel tehnologic. Chiar și așa, sistemul GPS încă deține supremația după cum o recunoaște chiar un expert militar chinez numit Song Zhongping.

Dar nevoia de a dezvolta acest sistem s-a datorat mai mult nevoii Chinei de a reduce dependența de sistemul american. Este vorba mai ales în armată. Este clar că utilizarea unui sistem american de navigație pentru armamentul Chinei reprezintă o resursă care poate fi exploatată la un moment dat. Din această cauză, sistemul chinez de navigație reprezintă pe plan geo-politic un alt pas de expansiune a Chinei și a culturii comuniste în lume.