Dacă ai văzut seria de filme Transformers, atunci vei fi plăcut surprins să afli că a apărut o nouă revoluție tehnologică – materialul care se regenerează văzând cu ochii.

Dacă filmele sau roboții din metal lichid care se reformează miraculos erau doar efecte speciale din filmele SF, acum tehnologia devine realitate. În curând vom putea beneficia de cauciucuri, tălpi de pantofi, senzori sau chiar roți care se regenerează după ce au foste deformate.

Materialul este opera unei echipe de cercetători de la Școala de Inginerie Viterbi din cadrul Universității California de Sud. Profesorul care a asistat echipa, Qiming Wang, cerceta tehnologia materialelor printate 3D. După puțin tip, acesta a avut ideea de a încerca să creeze un material care să poată fi produs ușor și să fie capabil să se regenereze dacă este deformat sau străpuns. Așa a lut naștere noul material care este produs printr-un proces de imprimare 3D care se bazează pe fotopolimerizare.

Cum are loc acest proces?

Acest proces constă în utilizarea luminii pentru solidificarea rășinii lichide într-o formă specifică. Pentru a transforma materialul într-unul regenerabil, cercetătorii au alterat compoziția chimică a rășinii. Pentru a se realiza procesul, este realizată o reacție cu un grup chimic numit generic tioli. Cercetătorii au descoperit că prin adăugarea unor oxidanți, o parte din aceste structuri se transformă într-un alt grup numit disulfuri. Acestea se pot reforma atunci când materialul este deformat plastic.

Foarte greu a fost descoperită balanța dintre cantitatea de oxidant folosit și cea de tioli. Acum, în doar 5 secunde, grupul de cercetători pot crea un pătrat cu suprafața de 17,5 mm pătrați. Un obiect întreg ar dura cam 20 de minute pentru a fi imprimat. Acesta se poate regenera în câteva ore, în funcție de cât de afectat a fost. Abilitățile materialul au fost demonstrate pe o gamă largă de produse printre care: talpa unui pantof, un robot flexibil, un compus multifazic dar și un senzor electronic.