Ministerul finanțelor a anunțat măsuri mai restrictive pentru oferirea creditelor pentru programul ”Noua casă”. Criza actuală a produs un cutremur pe plan imobiliar, iar acesta nu poate fi un plan bun. 

Continuarea programului „Prima casă” cu numele ”Noua casă” a adus noi condiții de avans pentru doritori. În acest sens, pentru obținerea uni credit în vederea achiziționării unei noi locuințe, este nevoie acum de una avans de minimum 15% față de vechiul program.

Acest mecanism a fost adoptat nu pentru a împiedica accesarea proiectului, ci pentru a descuraja o explozie a preșurilor. Florin Cîțu a explicat că nu foarte multe persoane tinere își vor permite noul avans având în vedere că suma maximă pe care o pot obține aceștia este de 140 de mii de euro.

programul


Cum a afectat pandemia programul?

Situația de criză din piața imobiliară generată de instaurarea stării de urgență are o tendință de redresare. Posibilitatea obținerii unor garanții din partea statului atrage atenția dezvoltatorilor care vor încerca să profite de criză. Dar tot acum apare un mecanism unic de control al acestei tendințe pentru a descuraja apariția unor situații extreme pe piața imobiliară.

Tot în contextul existenței unui început de criză mai există experiența crizei din anul 2008. Atunci s-au oferit creditări prost asigurate de către diverse entități. Beneficiarii nu și-au mai permis achitarea acestora, fapt care a congestionat sistemul bancar. Având experiența acestor întâmplări, s-a putut estima gradul se pericol. Astfel se pot lua din timp măsuri preventive prin impunerea realizării unor creditări mult mai stabile.

Există însă și posibilitatea ca durata programului să fie destul de scurtă, până la sfârșitul anului în condiții excepționale, ”de criză” după cum a spus  Ministerul de finanțe. Cei care vor aplica pentru un program de acest fel vor rămâne însă cu toată birocrația implicată de un proiect inițiat de stat. Celelalte costuri și comisioane rămân mult mai reduse decât în cazul creditelor standard. Chiar dacă programul este lansat sub această formă, băncile vor avea ceva de câștigat. Mai exact 60% din creditul oferit va fi garantat de către stat.