Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a dat explicații cu privire la încheierea colaborării cu compania chineză pentru construirea Reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.

După șapte ani de colaborare cu o firmă chineză, nu au fost realizate absolut deloc avansuri în cadrul proiectului. Așa că nu se putea spera la o finalitate a proiectului, nu în forma de colaborare actuală. După cum a explicat domnul ministru, România are niște angajamente față de NATO. Iar pentru că România ține la parteneriatul său strategic, a încheiat o colaborare care nu ducea nicăieri.

Pe lângă aspectul responsabilității mai trebuie menționat de asemenea faptul că 7 ani sunt o perioadă suficient de mare de timp pentru a înregistra un minim de progres în cadrul proiectului. Din cauză că nu s-a făcut nici un avans în acest sens, nu mai se pot aștepta încă 7 ani pentru a fi început proiectul.

Consiliul Concurenței trebuia să notifice reprezentanții proiectului dar fiindcă nu au fost înregistrate deloc progrese, nu s-a putut face acest lucru. De asemenea Ministrul a studiat situația actuală și necesitatea dezvoltării pe acest plan în viitorul foarte apropiat. A mai analizat și posibilitățile de colaborare cu alte companii pe această temă. După cum domnul ministru recunoaște, România nu se află într-o poziție deloc ușoară. În 2026 va trebui rebutat reactorul 1 al termocentralei de la Cernavodă.

Care vor fi efectele scoaterii din uz?

Dacă va fi scos din uz fără a pune nimic în schimb, România va ajunge într-o situație extrem de dificilă din punct de vedere energetic. De ceea, problema nu mai suporta amânare. Așa că s-a luat decizia de a solicita împuternicirea Consiliului de Administrație pentru a găsi noi soluții.

Tot Ministrul este de părere că România dispune de resursele necesare construirii unui reactor nuclear pe cont propriu. Acesta a analizat mai multe oportunități și este convins că vor fi găsiși parteneri interesași în UE sau în SUA. Referitor la NATO, ministrul analizează posibilitatea colaborării cu compania SNC din Canada care dispune de tehnologia CANDU care este una extrem de sigură. Atât România, cât și Uniunea Europeană pune mare preț pe siguranță.