Astronauții NASA din misiunea SpaceX abia așteaptă să se reîntoarcă pe Pământ pe 2 august. Robert Behnken și Douglas Hurley sunt primii astronauți care au călătorit pe orbită la bordul unei nave spațiale dezvoltată de o companie în scop comercial.

Ora exactă și data întoarcerii lor la domiciliu vor fi stabilite în prealabil după cum a declarat administratorul NASA, Jim Bridenstine într-o postare pe Twitter. Milioane de oameni au urmărit cum cei doi au urcat în capsula Crew Dragon pe 30 mai. Aceștia au întreprins o misiune istorică de câteva luni de zile pe Stația Spațială Internațională. Momentul a avut dublă semnificație, fiind prima lansare de pe pământ American realizată de aproape un deceniu. Totodată a fost prima misiune cu echipaj a SpaceX din toată istoria sa de 18 ani.

Behnken și Hurley au petrecut ultimele două luni la bordul ISS alături de astronautul NASA, Christopher Cassidy și cosmonauții ruși Anatoli Ivanishin și Ivan Vagner. Astronauții NASA și-au petrecut zilele efectuând plimbări spațiale cu scopul de a moderniza sistemele hardware al stației spațiale.

Tot ei au manipulat diverse experimente științifice concepute special pentru mediul de micro-gravitație de pe stație. Aceștia au transmis și diverse imagini surprinse dintr-un modul de vizionare care a orbitat Pământul timp de două decenii. Chiar dacă Statele Unite sunt principalul operator al stației spațiale, nu au mai reușit să își lanseze propriii astronauți către ISS de când a fost încheiat programul Naveta Spațială, în anul 2011. Între timp, toți astronauții NASA erau nevoiți să călătorească în Rusia pentru a utiliza navetele spațiale Soyuz.

Cum au decurs lucrurile pentru toți cei implicați?

Aceștia au transmis și diverse imagini surprinse dintr-un modul de vizionare care a orbitat Pământul timp de două decenii. Chiar dacă Statele Unite sunt principalul operator al stației spațiale, nu au mai reușit să își lanseze propriii astronauți către ISS de când a fost încheiat programul Naveta Spațială, în anul 2011. Între timp, toți astronauții NASA erau nevoiți să călătorească în Rusia pentru a utiliza navetele spațiale Soyuz.

Un loc la bordul acestor navete costa până la 90 de milioane de dolari.  SpaceX a lucrat un deceniu pentru a dezvolta propriul înlocuitor al navetei în cadrul unui proiect semnat semnat cu NASA. Chiar dacă a fost finanțat în care parte de stat, capsulele Crew Dragon și racheta Falcon 9 care i-a adus la bord, este proprietatea SpaceX. Racheta Falcon 9 este și prima rachetă care are posibilitatea de a fi reutilizată și poate ateriza înapoi pe Pământ.

NASA va fi așadar un client pentru SpaceX, cumpărând locuri pentru astronauți după cum este necesar. Totodată, SpaceX are posibilitatea de a înscrie la bord proprii pasageri.  La bord pot fi urcați turiști, oameni de știință sau chiar vedete de film. Chiar și așa, călătoria celor doi astronauți nu va fi considerată un succes până când nu vor fi readuși în siguranță pe Pământ. Iar călătoria înapoi este cel puțin la fel de periculoasă ca cea care i-a urcat pe orbită. Dacă vremea o va permite, astronauții vor urca la bordul capsulelor spațiale Crew Dragon pe 1 august și vor petrece o zi coborând lent spre Terra.