Fostul rege spaniol, Juan Carlos a fost pus sub acuzațiile de corupție și spălare de bani. Acest subiect a subminat puterea monarhiei din Spania. Populația și-a pierdut încrederea în integritatea monarhiei sale.

Acum, regele Felipe, fiul lui Juan Carlos, se confruntă cu aceste instabilități și este nevoit să răscumpere greșelile tatălui său. Juan Carlos a fost regele care a ghidat Spania prin perioada sa de tranziție de la dictatură, spre democrație, după moartea lui Francisco Franco în 1975.

Activitățile sale private au determinat începerea a două anchete judecătorești în Elveția și Spania. Din cauza acestora, Juan Carlos a abdicat ca răspuns la zvonurile despre viața sa personală scandaloasă. De aceea, regele Felipe a fost nevoit să prezinte o figură mai dură decât a tatălui său, care să readucă încrederea poporului în puterea monarhiei.


Tot numele actualului rege, Felipe, a fost conectat de viața luxoasă dusă din milioanele controlate de tatăl său. Acest fapt a implicat o și mai mar responsabilitate din partea sa. Iar acum, regele Felipe este nevoit, sub presiune, să se distanțeze și mai mult de tatăl său.

În anul 2018, un procuror elvețian a lansat o anchetă pe baza declarațiilor privind averea obscură a lui Juan Carlos. Acesta a pus la îndoială avocatul, consilierul financiar și alți asociați ai fostului rege, inclusiv o iubită a acestuia, Corinna zu Sayn-Wittgenstein.

Cercetările continuă

Procurorul Yves Bertossa a cercetat atent un cadou de 100 de milioane de dolari către Juan Carlos din partea regelui Arabiei Saudite, din 2008. Se pare că acesta ar fi fost corelat cu semnarea unui contract de 6,7 miliarde de euro pentru un consorțiu spaniol. Acesta avea rolul de a construi o linie de cale ferată de mare viteză de la Medina la Mecca în următorii 3 ani.

Domnul Bertossa a descoperit 2 fonduri offshore, care erau încontact cu conturile bancar elvețiene. Unul este reprezentat de Fundația Lucum, cu sediul în Panama. Aceasta a fost înființată pentru a primi cadoul de 100 de milioane de dolari. Totodată, a fost lichidată în 2012. Aproape toată suma a fost donată atunci doamnei Zu Sayn-Wittgenstein, o femeie de afaceri germană. Femeia era presupusa iubită a lui Juan Carlos.