Chiar dacă din exterior Agenția Spațială Internațională (NASA) pare uriașă, în realitate simplii cetățeni pot juca un rol foarte important pentru aceasta. Pasionații de fotografie și ai spațiului au avut un rol important în timpul misiunii Juno.

Încă din anul 2016, nava spațială Juno a înconjurat planeta Jupiter. Acesta scanează atmosfera și mapează câmpurile magnetice și gravitaționale ale acesteia. Sonda poartă totodată și o cameră specială numită JunoCam. Aceasta a fost concepută cu scopul de a înregistra imagini ale unor zone din gigantul gazos încă nedocumentate.

Dar agenția nu dispune din păcate de o echipă de imagistică pentru misiunea Juno, așa că NASA a cerut ajutorul publicului. A căutat pasionați de spațiu care să aibă cunoștințe de imagistică pentru a-i ajuta să editeze datele primite. Invitația și mărturisirile au fost oferite de către Candice Hansen-Koharcheck, unul dintre investigatorii din misiunea Juno, acesta fiind responsabil cu JunoCam.

Aceasta a mai explicat și modul în care comunitatea astronomilor amatori ajută la planificarea procesului. Aceștia stabilesc uneori când JunoCam ar trebui să fotografieze planeta și unde anume. După ce imaginile sunt transmise pe Pământ, publicul are acces la aceste date, sub formă brută. Cei care au cunoștințe de editare foto procesează apoi datele pentru a obține cele mai uimitoare imagini cu Jupiter de până acum.

Nu știu ce ne-am face fără ei! În ultimii doi ani am ajuns să ne bazăm pe ei … ca membri importanți ai echipei noastre virtuale.„, spune Hansen-Koharcheck.

Dintre cei mai remarcați expeditori se află oameni din comunitatea științifică

Kevin Grill este inginer software la The Jet Propulsion Lab, un centru de cercetare și dezvoltare al NASA din California. Chiar dacă nu face parte din echipa Juno, acesta lucrează la vizualizarea datelor și s-a implicat intens în procesarea imaginilor într-un mod profesionist.

Chiar și așa, face toate aceste eforturi de dragul științei. Gill a început să editeze imagini ale lui Marte de la Roverul Curiosity, respectiv camera HiRISE. Apoi, a participat la procesarea imaginilor din misiunea Cassini care a fotografiat Saturn și lunile sale. El a ajutat și alte misiuni, iar acum își petrece o parte din timpul liber ocupându-se de Juno.