Portretele ale președinților Bill Clinton și George W. Bush au fost mutate din Marele Foaier al Casei Albe săptămâna trecută. Știrea a fost anunțată de reporterii CNN. Se pare că cele două portrete au fost înlocuite cu ale altor doi președinți republicani. Doar că aceștia și-au avut mandatele în urmă cu mai bine de un secol.

Tradiția Casei Albe cere ca portretele celor mai recenți președinți să ocupe locuri de onoare. La intrarea în conacul executiv, tablourile erau vizibile pentru oaspeți în timpul evenimentelor oficiale. Dar președintele Donal Trump a decis că nu mai vrea să respecte această regulă. El a solicitat mutarea celor două portrete în Old Family Dining Room, o cameră mică și rar utilizată. Aceasta nu este văzută aproape deloc de vizitatori fiind mai degrabă un spațiu de depozitare pentru fețele de masă sau mobilierul care nu este utilizat.

portretele

În locația anterioară, portretele ar fi fost văzute zilnic de Trump în timp ce acesta cobora scara din reședința sa privată de la etajul al treilea. Casa Albă nu a dorit să comenteze imediat gestul.

Unde va fi așezat portretul lui Obama?

Cât despre portretul fostului președinte Barack Obama, nu ne așteptăm să fie dezvăluit pentru o ceremonie formală în timpului primului mandat al lui Trump. Acesta este încă un semn că cei doi președinți aveau o relație mai puțin cordială.

Trump a acuzat administrația Obama de crime și fapte josnice și a atacat problema naționalității lui Barack Obama întrebând dacă acesta s-a născut în SUA. Se crede că Trump îi disprețuiește atât de mult pe președinții Bush și Clinton încât a ajuns chiar să-l hulească pe primul menționat, numindu-l ”prost”.

Totuși, în calitate de președinte în funcție, Trump nu a discutat cu nici unul deși l-a întâlnit personal pe Clinton în timpul înmormântării lui George H.W. Bush în decembrie 2018. Cât despre portrete, cel al lui Bush a fost înlocuit cu al lui William McKinley. Acesta a fost al 25-lea președinte al națiunii, dar a fost asasinat în 1901. În același timp, portretul lui Clinton a fost înlocuit de unul al lui Theodore Roosevelt care i-a succedat lui McKinley.