În ianuarie 2019 a fost detectată o rafală foarte puternică de raze gamma. Cercetătorii au surprins această explozie puternică în timp real și au observat cei mai energizați fotoni de până acum. Cel puțin, aceasta este primul astfel de exemplu care provine dintr-o sursă de raze gamma.

Evenimentul a servit perfect unui test al teoriei relativității generalizate a lui Albert Einstein. Una dintre condițiile fundamentale ale teoriei relativității speciale este faptul că viteza luminii în vid este constantă. Ia relativitatea generală se bazează pe același model, fiind o extindere. Asta înseamnă că trebuie îndeplinită această condiție în mod obligatoriu.

Relativitatea generală este până acum, cea mai fină descriere a gravitației. De aceea, principiile de la baza ei au fost testate din nou și din nou. Până acum toate testele au fost trecute cu succes, inclusiv acesta. Rezultatul raportului a fost publicat și în jurnalul Physical Letters.

Chiar și așa, teoria relativității este una limitată din moment ce sunt cunoscute fenomene cuantice care nu pot fi explicate de aceasta. Nici mecanica cuantică nu poate explica suficient de bine fenomenele macroscopice, așa că trebuie descoperită o teorie care să le înglobeze pe cele două și să unifice acest domeniu.

Un candidat la acest rol este reprezentat de teoria gravitației cuantice. Acestea au condiții mult mai generale de a explica fenomenele fizice, iar în mare parte din cazuri nu este necesar ca viteza luminii în vid să fie constantă. De aceea experimentul este relevant.

Invariația Lorentz

Efectul ipotetic generat de acest lucru este cunoscut sub denumirea de invarianța Lorentz. Practic ea susține că viteza luminii depinde de energia fotonilor implicați, iar efectul poate fi vizibil numai în timp. De aceea o sursă de energie care produce fotoni cu energie foarte mare, este potrivit pentru aceste tipuri de teste. Steaua GRB 190114C a trimis în spațiu fotoni cu energie de ordinul teraelectronvolt(TeV, adică de 1000 de miliarde de ori mai mare decât cea a luminii vizibile).

„Am fost cu toții foarte fericiți și ne-am simțit privilegiați să fim în situația de a efectua primul studiu privind încălcarea invarianței Lorentz, vreodată, pe datele GRB din gama de energie TeV, cercetare care deschide oportunitatea pentru viitoarele studii!”, a declarat co-autor Cedric Perennes, cercetător postdoctoral la Universitatea din Padova, a explicat într-o declarație.