Acum are 48 de ani, este tatăl a doi copii și are o carieră impresionantă în gastronomie și în televiziune. Însă în tinerețe nici nu visa la așa ceva. Întrebat ce făcea și ce gândea la 18 ani, chef Sorin Bontea a recunoscut că se aștepta să devină ”director de complex sau șef de unitate”.

„Când aveam 18 ani nu prea erai lăsat să gândeşti. Deşi în adâncul sufletului visam să descopăr bucătăria şi să o trăiesc prin toţi porii, să cunosc culturi gastronomice diferite, să aflu specificul fiecărei ţări, să călătoresc, pe vremea aceea singurul gând pragmatic era să ajung director de complex sau şef de unitate. Cam atât de îngrădite erau visurile unui tânăr“, spunea Sorin Bontea, citat de adevarul.ro.

Însă după 1990, faimosul chef a avut ocazia să călătorească și să cunoască lumea de pe un vas de croazieră. Printre clienții care i-au gustat preparatele s-au numărat Madonna și Jon Bon Jovi. Revenit în România, Sorin Bontea a avut ocazia să lucreze la cele mai cunoscute restaurante de lux și a devenit faimos în toată țară odată cu apariția la Masterchef, unde a fost considerat cel mai dur jurat.

Născut în Bucureștiul comunist, Sorin Bontea a avut o copilărie tipică vremurilor acelea. Își petrecea majoritatea zilelor alergând prin cartier, jucându-se cu copiii din vecini, stând la cozi pentru carne de pui și făcând mici cumpărături la care era trimis de părinți. Îi plăcea să cânte la chitară și își dorea să urmeze o școală în domeniu. N-a fost să fie și cum orele clasice nu l-au captivat prea mult, la 16 ani s-a angajat ca ajutor de bucătar. Voia să aibă ceva bani de cheltuială și, în egală măsură, să-și ajute familia.

A trecut prin toate etapele: de la cărat marfă la curățat cartofi. Apoi a început să fie atent la bucătari, a început el să gătească și a descoperit nu doar că îi plăcea foarte mult, dar era și foarte talentat.

Pentru că salariul de bucătar în România post-decembristă nu era tocmai generos, după revoluție a plecat să lucreze pe vase de croazieră. Nu doar că a luat în acest fel contact cu multe tipuri internaționale de bucătărie, lucru ce l-a ajutat foarte mult în dezvoltarea sa în domeniu, dar a învățat ce înseamnă organizarea într-o bucătărie de mari dimensiuni, a învățat cât de importante sunt regulile, a învățat să le respecte, dar și să le impună. A folosit apoi opririle din porturi pentru a lua contact cu mâncarea din multe colțuri ale lumii, descoperind astfel gusturi, arome și combinații noi și surprinzătoare.