Personalitatea lui Grigori Rasputin a rămas de-a lungul anilor un adevărat mister. Nu se cunosc prea multe despre viața sa, însă istoria l-a portretizat drept un călugăr nebun al Rusiei, care a produs în jurul său numai haos. Și-a început cariera ca un bărbat credincios, capabil să înfăptuiască minuni.

Rasputin credea în doctrina religioasă conform căreia adevărata salvare este posibilă doar dacă noi, muritorii, ne purificăm sufletele prin indulgența în păcat. Și-a creat reputația unui adevărat vindecător, fiind respectat pentru așa zisele sale fapte miraculoase.

A fost un apropiat al Țarinei Alexandra Feodorovna, așadar se bucura de protecție. A reușit să îl vindece pe fiul acesteia, moment în care i-a câștigat toată simpatia acesteia. Drept mulțumire, a fost păstrat la curte și era considerat un sfătuitor de seamă al familiei țarului. Bineînțeles, obiceiurile sale desfrânate au cauzat numai probleme în jurul său.

A profitat la maxim de influența sa, făcând abuz de alcool și practici sexuale neobișnuite. Avea o plăcere în a chinui și umili femeile, fiind chiar acuzat de numeroase violuri. Pe lângă relațiile sale cu prostituate, bărbatul a avut legături chiar și cu o măicuță, pe care ulterior s-a descoperit că a silit-o să intețină relații sexuale cu el.


UNSPECIFIED – CIRCA 1754: Gregory Yefimovich Rasputin 1869 – 1916 Russian mystic who is perceived as having influenced the latter days of the Russian Emperor Nicholas II, his wife Alexandra, and their only son Alexei. (Photo by Universal History Archive/Getty Images)

Se spune că Rasputin avea o plăcere incredibilă în momentul în care silea femeile să-i curețe mizeria de pe degete folosindu-se de gura lor.

Cum Rusia se îndrepta spre un dezastru inevitabil, iar familia Țarului asculta de Raspuntin, acesta trebuia înlăturat cât mai repede. În 1916, un grup de personalități din clasa aristocrată a Rusiei s-a hotărât să creeze o alinață pentru a scăpa țara de acest nelegiuit desfrânat. A fost otrăvit, însă această metodă nu a fost eficientă. Mai apoi, a fost împușcat de numeroase ori și supus la chinuri fizice.  Corpul lui neînsuflețit a fost aruncat în râul Neva.