Așa cum toți îl știm de pe șcenă, Alexandru Mereuţă, cel mai vechi actor ce a încântat de sute de ori teatrul de Stat din Constanţa, a păsăsit această lume la vârsta de 93 de ani. Acesta, pe tot parcursul vieții a realizat un impresionant portofoliu al personajelor pe care le-a jucat în tot felul de șcenete, având în special roluri de bătrâni ce trăiesc viața după regulile pitorești, tradiționale şi plini de toate calitățile pe care le poate avea un om precum înțelepciunea, empatia și căldura cu care dădea sfaturi.

Teatrul de Stat din Constanţa nu a stat pe gânduri și a anunţat pe pagina oficială de Facebook că Nea Alecu aşa cum îi spuneau toţi apropiații și colegii de teatru, sau după numele real Alexandru Mereuţă, s-a stins din viață. Anunțul a fost făcut pentru a aduce oamenilor la cunoștiință faptul că cel mai longeviv actor din lumea teatrului din Constanța nu o să mai fie văzut pe șcenă.

Care a fost mesajul teatrului?

„Astăzi ne despărţim, cu regrete şi cu duioase amintiri, de ALEXANDRU MEREUŢĂ, cel mai longeviv actor al Teatrului de Stat Constanţa. Blând, vorbăreţ, mereu gata să recite o poezie sau să povestească o întâmplare cu tâlc, Nea Alecu, aşa cum îi spuneau toţi prietenii, era o bogăţie de om.  Născut în iunie 1927, în 1952 a absolvit I.A.T.C. „I.L. Caragiale”, Bucureşti, la clasa profesorului Nicolae Băltăţeanu. A venit la Constanţa în 1960, după ce a jucat timp de opt ani în Bucureşti şi în Bârlad. În acest din urmă oraş a fost câţiva ani director al teatrului „V.I.Popa”.


„La Constanţa, Mereuţă a realizat o impresionantă galerie de personaje, cu precădere bătrâni plini de pitoresc şi sensibilitate, sfătoşi şi înţelepţi, blajini, sentimentali şi calzi”, scria Georgeta Mărtoiu, secretar literar, martor al vieţilor şi creaţiilor celor mai mulţi dintre actorii „vechi” ai teatrului.  Pe lângă rolurile memorabile pe care le-a jucat, printre care Ianke din „Tache, Ianke şi Cadâr”, Nae Ipingescu din „O noapte furtunoasă”, Georges din „Gaiţele” şi multe altele, Alexandru Mereuţă a fost constant preocupat de regie, punând în scenă piesa „Muşcata din fereastră”, oferind îndrumare amatorilor şi făcând în mai multe rânduri asistenţă de regie.  În ultimii săi ani de actorie, a jucat, tot pe scena Teatrului de Stat Constanţa, în „Dionysos”, „Scaiul”, „Trei surori” şi „Escrocii”. Dumnezeu să-l ierte, să-l odihnească şi să-i facă parte în rai! Condoleanţe familiei îndoliate!“