Lista localităților din România unde cetățenii pot ieși la pensie mai devreme decât prevede norma națională a fost extinsă de autorități.

Măsura a fost adoptată luni, 21 septembrie, și reprezintă a treia dată când lista acestor zone este extinsă de către decidenți.

În localitățile vizate, cetăţenii (atât cei dinăuntrul localităţilor, cât şi cei ce locuiesc pe o rază de 8 km în jur) pot ieşi la pensie cu doi ani mai repede, fără să sufere penalizări (şi atât timp cât îndeplinesc condiția de a fi locuit 30 de ani în acele locuri).

Lista zonelor unde cetățenii pot ieși mai repede la pensie a fost extinsă

Veste bună pentru locuitorii mai multor zone din România unde poluarea a afectat desfășurarea activităților de muncă. Lista zonelor care cetățenii pot ieși mai repede la pensie fără a fi penalizaţi a fost extinsă, după intrarea în vigoare a Legii nr. 207/2020.


Astfel, persoanele care au locuit în Victoria şi Făgăraş din jud. Braşov, Galaţi; Ciulniţa din jud. Ialomiţa şi loc. Brazi şi Ploieşti din jud. Prahova beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare.

Este vorba despre Legea nr. 207/2020 – modificarea alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice care a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 858 din 18 septembrie 2020 şi care a intrat în vigoare din data de 21 septembrie, anunță Digi 24.

Lista completă a localităților unde se iese mai repede la pensie

Această listă a fost suplimentată pentru a doua oară în această lună. Prima modificare a survenit ca urmare a publicării Legii nr. 201/2020 în Monitorul Oficial nr. 833 din 10 septembrie 2020 şi care a intrat în vigoare din data de 13 septembrie.

Conform prevederilor legii, pentru a beneficia de aceste facilități, persoanele trebuie să fi locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate şi pe o rază de 8 km în jurul acestor localități, scrie sursa citată.

Lista iniţială cuprindea următoarele localităţi: Baia Mare; Copşa Mică; Zlatna; Târgu Mureş; Slatina; Turnu Măgurele şi Râmnicu Vâlcea.

Apoi, ea a fost extinsă, în luna august, cu 21 de noi localităţi: Drobeta-Turnu-Severin; Târnăveni; Petroşani; Vulcan; Lupeni; Petrila; Aninoasa; Uricani; Hunedoara; Călan; Brad; Criscior; Veţel; Şoimuş; Baia de Criş; Ghelari; Teliuc; Certej; Băiţa; Orăştie; Deva din judeţul Hunedoara.

La început de septembrie, lista a fost din nou extinsă, cu următoarele localităţi: Călăraşi; Abrud; Baia de Arieş; Lupşa; Roşia Montană; Slobozia din judeţul Ialomiţa; localităţile Iacobeni şi Vatra Dornei din judeţul Suceava; localităţile Margina, Nădrag şi Tomeşti din judeţul Timiş; Berbeşti, din judeţul Vâlcea.